טבילה בלי בלנית

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 24/06/16 10:50 יח בסיון התשעו

שאלה

לכבוד הרב

בהמשך להודעת הרבנות שמי שטובלת בלי בלנית יכולה להתרחץ בבריכה בבית באותה מידה.

האם הדבר הזה לא סותר את ההלכה, שאשה יכולה לטבול לבד?

כיצד להתיחס להלכה הזו ולהודעת הרבנות?

בברכה בנימין

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום

ע"פ ההלכה שנפסקה בשו"ע אשה חייבת לטבול כאשר מישהי מביטה בה טובלת.
אם טבלה ללא אשה-
אם עשתה כך משום שלא היתה שום אשה שיכולה להגיע איתה, כגון במלחמה או בגלות וכד´, וטבלה עם חוטי צמר על שערותיה, היא טהורה.
אם טבלה עם חוטי צמר, אלא שלא הסכימה שאשה תבוא איתה על אף שהדבר היה אפשרי, הרי זו עברה על דברי חכמים (ראב"ד, רא"ש, רשב"א, וכפי שנפסק בטור ושו"ע), ובזה עברה על לא תעשה מדאורייתא של ´לא תסור´, וביטלה עשה של ´ועשית ככל אשר יורוך´, לדעת הרשב"א והראב"ד. וביטלה עשה של ´אחרי רבים להטות´ לדעת הר"ן.

אם טבלה ללא בלנית, וגם לא שמה על ראשה חוטי צמר מיוחדים, היא טמאה נידה (פתחי תשובה, שו"ת רבי עקיבא איגר).

לפיכך הודעת הרה"ר צודקת מאד. אין אשה שבאה למקווה עם חוטי צמר על הראש ומבקשת לטבול כך.
המורדות מבקשות לטבול לבדן ובלי תוספות, בניגוד לדין, ונשארות בטומאתן, והדבר שווה לטבילה בבריכה ציבורית.

ודאי אסור לבלנית לסייע לעבור עבירה ולטבול בצורה שמשאירה את האשה בטומאתה, וגם אסור לה לסייע לטבול לבד עם חוטי צמר נגד דברי השו"ע כשיש אשה שיכולה להביט בטבילה.

אשרינו שיש טהרה בישראל, אשרינו שכל נשות ישראל אינן מבקשות לעקוף את התורה אלא לכרוע ברך בפניה בחיבה וענווה.
אין לשים לב למיעוט הזה, שהוא בבחינת איסטרא בלגינא קיש קיש קריא.

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן