מוזיקה קלסית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/06/16 22:34 טו בסיון התשעו

שאלה

האם מותר באופן כללי לשמוע מוזיקה קלסית?

במידה וביצוע יצירה מוזיקלית קלסית צולם בווידאו והועלה לאינטרנט, האם יש איסור לצפות באינטרנט בסרט הווידאו עם היצירה באופן כללי?

במידה ומותר בכללי, אילו מהפרטים הבאים, יכול כן להוות סיבה לפסול צפייה באינטרנט בסרט מסוים עם ביצוע של יצירה מוזיקלית קלסית:

1. ביצוע היצירה הוא בכנסייה. האם בכלל אסור לצפות בסרטי ווידאו המראים כנסיות מבפנים?

2. ביצוע היצירה הוא על ידי תזמורת גויים. אין שירה, רק ניגון בכלי נגינה.

3. ביצוע היצירה כולל נשים מנגנות בכלי נגינה יחד עם גברים, אך אין שירת נשים או גברים.

4. ביצוע היצירה מלווה בשירת נשים. האם העובדה שהשירה היא רק ליווי ליצירה מועילה נגד איסור שמיעת שירת נשים? אם השירה היא של מקהלת נשים וגברים, יש היתר? האם האזנה ליצירה יחד עם השירה שמלווה אותה ובלי צפייה בווידאו, כך שלא אראה את הנשים שתשרנה, מועילה? האם העובדה שאינני יודע את שמות השרות וסביר להניח שלא אזכור את פרצופיהן יכול להועיל?

5. ביצוע היצירה מלווה בשירה של גויים אך מילות השירה אינן בעייתיות (לדוגמה הן מתארות את בוא האביב)

6. ביצוע היצירה מלווה בשירה נוצרית דתית בלטינית, שפה שאיננה מובנת לי. בכלל, האם חובה עליי לברר האם מילות שיר בשפה זרה שאינני יודע הן בעייתיות לפני שאני מאזין לו?

7. ביצוע היצירה מלווה בשירה נוצרית דתית באנגלית, שפה שאני מבין, אך אינני מצליח להבין מה הם שרים כי הם בולעים הברות.

8. היצירה מלווה בשירת מזמורי תהלים, המתורגמים לשפה זרה, על ידי נוצרים.

סליחה, על כל השאלות. פשוט עניין אותי אם אני עושה עושה משהו לא בסדר כשאני צופה בסרטונים עם ביצועים של יצירות במוזיקה קלסית באינטרנט ואם באופן כללי לא, האם בכל זאת יש דברים שאני צריך לשים אליהם לב, כי הם כן בעייתיים.

בברכה,

A.D.J

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. ביצוע היצירה הוא בכנסייה. האם בכלל אסור לצפות בסרטי ווידאו המראים כנסיות מבפנים?
אסור

2. ביצוע היצירה הוא על ידי תזמורת גויים. אין שירה, רק ניגון בכלי נגינה.
מותר

3. ביצוע היצירה כולל נשים מנגנות בכלי נגינה יחד עם גברים, אך אין שירת נשים או גברים.
מותר

4. ביצוע היצירה מלווה בשירת נשים. האם העובדה שהשירה היא רק ליווי ליצירה מועילה נגד איסור שמיעת שירת נשים? אם השירה היא של מקהלת נשים וגברים, יש היתר?
יש מי שבקשו להתיר בקולות מעורבים - התירו זאת בהקשרים חינוכיים חיוביים. לא מצאתי היתר לשמיעת מוזיקה סתם (עיין בהמשך 4.1 - 4.2).

4.1 האם האזנה ליצירה יחד עם השירה שמלווה אותה ובלי צפייה בווידאו, כך שלא אראה את הנשים שתשרנה, מועילה?
אכן, עדיף לא לצפות אלא רק להאזין - יש מקום הרבה יותר רחב להתיר כשלא מכירים את הזמרות.

4.2 האם העובדה שאינני יודע את שמות השרות וסביר להניח שלא אזכור את פרצופיהן יכול להועיל?
מועיל כאשר מדובר בהאזנה בלבד ולא בצפיה.

5. ביצוע היצירה מלווה בשירה של גויים אך מילות השירה אינן בעייתיות (לדוגמה הן מתארות את בוא האביב)
מותר

6. ביצוע היצירה מלווה בשירה נוצרית דתית בלטינית, שפה שאיננה מובנת לי. בכלל, האם חובה עליי לברר האם מילות שיר בשפה זרה שאינני יודע הן בעייתיות לפני שאני מאזין לו?
הדבר לא תלוי בהבנת המילים אלא בתכן של השיר - כל שיר שיש בו דופי מכל סוג, אין להאזין לו גם אם השפה לא מוכרת לך. לכן ראוי לדעת על מה השיר לפני שמאזינים לו.

7. ביצוע היצירה מלווה בשירה נוצרית דתית באנגלית, שפה שאני מבין, אך אינני מצליח להבין מה הם שרים כי הם בולעים הברות.
הכל תלוי בתכן, לא בהבנה שלך. תכן שיש בו דופי אסור להאזין לו.

8. היצירה מלווה בשירת מזמורי תהלים, המתורגמים לשפה זרה, על ידי נוצרים.
אם אלו מזמורי תהילים בלבד - אין איסור.

סליחה, על כל השאלות...
אין מה לבקש סליחה - לשם כך אנחנו כאן - כדי לסייע ולתמוך בכל מי שמעוניין להתקדם באהבת תורה ויראת שמים.
חילך לאורייתא!