מסייע ביד עוברי עבירה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/06/16 14:41 טו בסיון התשעו

שאלה

שלום הרב,

1. אם אחותי מבקשת ממני עזרה לחפש לה בגד לא צנוע שהיא רוצה או לקשור לה בגד ים לא צנוע מותר לי לסייע בכך? או שזה נחשב כמסייע ביד עובר עבירה?

2. בחג שבועות השארתי את הנר של ההבדלה על השולחן בו אכלנו את הסעודה כי חשבתי שאסור לטלטל אותו. ואחרי כמה זמן הרמתי את היד לקחת משהו ובשוגג הפלתי את הנר והמפה והשולחן התחילו להישרף. אני חוזרת בתשובה והיה משהו חילוני מבין משפחתי שכיבה את האש בעזרת מים למרות שאמרתי לא לגעת כי אולי זה ייכבה מעצמו.

מה ניתן לעשות במצב כזה שפורצת דליקה בחג/ שבת? זה נחשב לפיקוח נפש? וזה נחשב כאילו אני גרמתי למי שכיבה את האש לחטוא?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. לגבי אחותך, צריך להסביר לה מראש, בנחת ובסבלנות, את העמדה שלך אודות הלבוש הראוי לבנות ישראל.
מתוך כך היא צריכה להבין שלא יפה לבקש ממך לשתף פעולה בדברים כאלה (כמו לבקש מאדם צמחוני שיכין עוף לצלייה בתנור...).
צריך להגיע למצב שהיא תשתכנע לא לבקש ממך דברים כאלה, כדי שהיא לא תרגיש ממך דחייה.

2. אדם דתי חייב ללמוד הלכות ולנהוג בזהירות - אסור לעשות הבדלה עם אש באמצע החדר ולסכן את הבית בשריפה.
אפשר לעשות תשובה בכך שלפני כל חג תקראי את קיצור ההלכות של כל חג. תכיני את עצמך באופן מסודר לקראת החג \ השבת: כיצד והיכן עושים כל דבר בזהירות ומבלי לסכן את הבית.

3. באשר לשריפה בשבת. צריך להזהר מאוד שלא לגרום לפיקוח נפש. כאשר בניין מתחיל לבעור, האש מתפשטת במהירות ולעלולה לסכן אנשים.
רק אם אין שום חשש לסכנת חיים אז אסור לכבות.

עייני בקישורים להלן
http://ph.yhb.org.il/01-16-07/
http://ph.yhb.org.il/01-16-06/