זימון

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 19/06/16 03:27 יג בסיון התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב.

כידוע לי, בסעודה שבה נוכחים לפחות שלושה גברים, מובן שצריך לעשות זימון, בנוסף, גם בארוחה שבה יש לפחות שלוש נשים צריך לעשות זימון.

השאלה שלי מתייחסת לסיטואציה שבה יש לדוגמא שני שנים ושני גברים (שמין אחד לא מגיע לכדי 3). מדוע אז אי אפשר לעשות זימון (משותף לשני המינים)? מדוע מותר לעשות זימון רק אם יש שלושה אנשים מאותו המין? שאלה זו עומדת בבסיס ההנחה שסעודה של שני גברים ושתי נשים "פחותה" מסעודה של שלושה גברים או של שלוש נשים לפי ההלכות הנ"ל.

אני מודה לך על ההתייחסות!

שבוע טוב!

תשובה

שלום
א. כאשר שלוש נשים או יותר אוכלות ביחד הן יכולות לזמן, אך אין זו חובה עליהן (שו"ע או"ח סי´ קצ"ט,ז´).
ב. כאשר יש שני אנשים ושתי נשים זו אינה סעודה "פחותה" אבל אין מזמנין, כי כפי הלשון של המשנה ברורה שם (ס"ק י"ג וס"ק י"ז) "אין חבורתן נאה". כלומר, אם היה כאן זימון, היה ניכר שיש כאן חבורה מעורבת, וזה אינו נאה. אבל אם יש שלושה אנשים שמזמנין, הנשים גם עונות, כיון שבמקרה זה שהן לא היו חלק מהשלושה, לא ניכרת ההצטרפות יחד.
כל טוב