טומאת שכבת זרע

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 10/06/16 16:05 ד בסיון התשעו

שאלה

כיפה

שלום כבוד הרב

אני מצרף קטע מספר החינוך לויקרא טו טז.

אני לא מבין את כוונת הרב: לנוגע (במה ???) בכעדשה (???)

(קטע שני)

ספר החינוך מצוה קפ - מצות ענין טומאת שכבת זרע שהוא טמא ומטמא

משרשי המצוה, לפי שענין זה לא יקרה רק מצד מחשבת התאוות הגופניות, הודיעתנו התורה השלמה כי הגוף נקרא טמא בהן, כי עיקר היותו בעולם אינו רק להבין במושכלות ולעבוד בוראו, לפיכך כשיקרה בו אותו דבר שמראה בו הטייתו אל התאוה החומרית, ראוי לעמוד יום אחד בטומאתו כדי שתתנקה מחשבתו יפה ואחר כך יטהר.

מדיני המצוה, מה שאמרו זכרונם לברכה [נדה מ"ג ע"ב] ששיעורו לנוגע (במה ???) בכעדשה (???), ולרואה הקרי בכל שהוא, ואחד רואה קרי באונס או ברצון טמא. וזרע של קטן אינו מטמא, וזרע אדום אינו טמא אלא לבן, וכל זרע שאין האדם מרגיש בו לא בתחילה ולא בסוף אינו טמא. והמהרהר בלילה וראה ששימש בחלום ועמד ומצא בשרו חם, אף על פי שלא ראה שכבת זרע טמא. ויתר פרטיה מבוארים במסכת זבים.

תודה

תשובה

שלום
כוונת ספר החינוך להבדל שבין מי שיצא ממנו הקרי, שהוא טמא ללא קשר לכמות שיצאה, כלומר, בכל כמות כלשהי, לבין אדם אחר שנגע בשכבת הזרע, שהוא טמא רק אם נגע בכמות שהיא 'כעדשה', כלומר, שיעור קטן מאוד, כפי שאפשר לראות במאמר המצורף -
http://daf-yomi.com/DYItemDetails.aspx?itemId=7382