הפרשת מעשרות מפירות הפקר

חדשות כיפה רבני כושרות 29/05/16 17:29 כא באייר התשעו

שאלה

האם יש לעשר מפירות הפקר?

תשובה

פירות הפקר הינם פתורים מתרומות ומעשרות שו"ע יור"ד ס' של"א סע' ט"ז).
אבל צריך להיות בטוח שהם הפקר באמת. פרי שהגיע ל"עונת המעשרות" שזה שליש גידולו וגם עבר שלב של "גרם מלאכה" אז חייב בהפרשת תרומות ומעשרות וזה אפילו אם בעל הפירות רוצה להפקיר את הפירות אחר כך. ככתוב שם בסעיף פ"ט:
כשם שמותר לאכול עראי מפירות שלא נגמרה מלאכתן, כך מותר להאכיל מהם לחיה, לבהמה ולעופות, כל מה שירצה, ומפקיר מהם כל מה שירצה, קודם שיעשר. ואם גמרו, אע"פ שלא נקבעו למעשר, לא יפקיר ולא יאכיל לבהמה ולחיה ולעופות אכילת קבע, עד שיעשר. ומותר להאכיל לבהמה עראי מן הטבל, ואפילו בתוך הבית, ומאכיל פקיעי (פירוש עומרים של תבואה המונחים בקש) עמיר עד שיעשם חבילות.