אסור לזרוק פת - שאלה נוספת

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 22/05/16 08:49 יד באייר התשעו

שאלה

"****** אבי 16/05, שאלה 393 ******

שלום כבוד הרב,

נאמר בהלכה שאסור לזרוק פת משום בזיון אוכלים.

להלן שאלתי.

1. מה קורה שאכלתי לחמניה, ולא סיימתי אותה כי שבעתי, וגם אני יודע שלא אשלים אכילתה כי הלחם יתייבש. האם איני יכול לזרוק את זה? או שעלי לחכות שהלחם יתבייש ולא יהיה ראוי לאכילה ואז לזרוק (ואז יכולים לבוא נמלים בינתיים).

2. מה קורה בסעודה עם הרבה אורחים, ויש אנשים שמשאירים בצלחת אוכל, ולפעמים גם חתיכות של לחם. מה עושים עם ריקון הצלחת?

****** אתר כיפה - הרב יהודה הלוי עמיחי, מכון התורה והארץ 22/05 ******

בס""ד

שלום וברכת ד'

יש לשים את הלחמניה בשקית בפני עצמה או עטוף בנייר ואז אין בזיון ולא גריעא מתרומה (יש שהצריכו ב' כיסויים כדי למנוע ביזוי).

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ

****** אבי 22/05, שאלה 393 ******

שלום כבוד הרב,

ומה במקרה שאני נמצא בחדר אוכל בעבודה ונשאר פת על המגש. בדר""כ את המגש עם האוכל שנשאר שמים על המדפים ביציאה מהחדר אוכל כדי שינקו אותם.

1. האם אפשר לסמוך על כך שבאחריות המנקים לשים את הלחם בשקית או שעלי לעשות זאת? (למרות שאני יודע שהם לא יעשו זאת)

2. אם עלי לעשות זאת, האם הלחם בשקית צריך להישאר על המגש או שעלי לקחת את הלחם איתי ולזרוק אותו בשקית במקום אחר?

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

החיוב על האדם שלא יבזה, אבל אם הניח במקום ראוי ולאחר מכן הפועלים זרקו, זאת לא אחריות שלי. אמנם אם הנחתי בראשו במקום שיכול לבוא לידי בזיון עלי לדאוג לכך שלא יהיה בזיון, אבל כשהונח במקום ראוי אין חובה על האדם לבדוק מה יעשו אחרים.

שבוע טוב
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ