יהדות אתיופיה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 08/05/16 11:10 ל בניסן התשעו

שאלה

שלום רב,

בבית ספרי למדתי לאחרונה על עליית "יהודי" אתיופיה לארץ.

יש לציין כי כפי שאני מכיר את "יהדות" אתיופיה אני מכיר אותם עם מנהגים פגאניים, מנהגים נוצריים ומנהגים שלנו שפסקו לפני מאות שנים.

מכיוון שהקרינו בכיתתי סרט על עלייתם של יהודי אתיופיה, ראו 200 אנשים בערך, חלקם עם קעקועי צלב על המצח וחלקם לא, יורדים ממטוס, מנשקים את האדמה ומשתחווים כמו שהמוסלמים משתחווים בתפילה. רציתי לשאול אותך, אדוני הרב, האם מבחינת היהדות הפלאשמורה, בני דת ההיימנות (היהדות האתיופית לפני גיורם לחומרא) והאתיופים שעלו לארץ ללא הבחנה מסוימת הם יהודים?

בברכה

אורי

תשובה

שלום

יש בהם כמה כיתות, חלקם יהודים וחלקם אינם, ופסקו הגדולים לעשות לכולם גיור על כל פנים. ליהודים לחומרא, ולגויים מעיקר הדין. ובלבד שאכן הגויים מקבלים עול תו"מ בפני בי"ד כשר באישור הרה"ר. אחרת הם גויים. והיהודים מביניהם אם לא עשו גיור לחומרא, נחלקו הגדולים בדינם.
כמובן אין להעלות עכשיו עוד קבוצות של גויים גמורים, אלא רק יהודים, וזהו החטא הקדמון של חוק השבות שאינו מגדיר יהדות כפי ההלכה.

ראוי להזהר בלשון, שלא להכליל קבוצות, וודאי לא לכנות בשם, וכפי שכתבו בעלי המוסר שהמלבין פני רבים אין יכול לשוב מחטאו בנקל.

כל טוב