מניע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/05/16 09:32 כו בניסן התשעו

שאלה

איך יודים מה המניע לרגש? או לפעולה? למשל אני רוצה לעשות משו איך אני מבררת למה אני פועלת ככה?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לכאורה היה פשוט לומר: תשאלי את עצמך מדוע את עושה כך וכך ותוכלי לעמוד על המניעים שלך.
אבל אנחנו יודעים שאנשים משקרים גם לעצמם, ונותנים תירוצים לעצמם:
אמא מבקשת מהבת שלה לשמור על האח הקטן - הבת מתלוננת שאמא שלה לא מאפשרת לה ללמוד ולהצליח.
אבל כעבור חצי שעה חברה באה לבקר אותה והיא יושבת ומשוחחת שעה שלמה עם החברה...

המניע האמתי של הבת היה עצלנות אבל היא נתנה תרוץ שהלימודים חשובים לה.
רק כאשר באה החברה לבקר התברר שהלימודים לא כל כך מטרידים - כשיש משהו 'חשוב באמת' מוותרים על הלימודים.

המסקנה היא שאדם צריך להקשיב ברגישות ובכנות לקולות היותר פנמיים שלו. עדיף לבקש ממישהו אחר שיבחן את האירוע כדי לזהות את המניע האמתי שפועל אצלי.