חזרה אחורה בסיום תפילת 18 בזמן הש"ץ

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 02/05/16 20:18 כד בניסן התשעו

שאלה

****** אבי 02/05, שאלה 381 ******

שלום כבוד הרב,

הבנתי שלפי ההלכה אם סיימתי תפילת 18 עלי להמתין שמי שמאוחרי עד כ2 מטר גם סיים את התפילה כדי ללכת צעדים אחורה ולברך ""עושה שלום במרומיו..."".

להלן שאלתי במקרה שהתחילה חזרת הש""ץ והאדם שמאחורי טרם סיים תפילתו.

1. האם בזמן חזרת הש""ץ ברגע שמי שמאחורי סיים אני צריך להשלים את התפילה עם ""עשה שלום במרומיו"" ולצעוד אחורה?

2. ואם כן, מה קורה אחרי שהש""ץ כבר סיים קדושה, ורק אז המתפלל שמאחורי סיים, האם אני הולך אחורה עם ""עושה שלום במרומיו..."" ואז חוזר קדימה (כי הסתיימה הקדושה והרי שמתחילה הקדושה כבר חוזרים בחזרה קדימה)? או שאני מוותר על ההליכה והחזרה אלא מברך במקום ""עושה שלום במרומיו..."", או משהו אחר?

תשובה

1. כן.
2. גם צועד לאחור. אומר עושה שלום ויהי רצון. החזרה קדימה היא לאחר זמן של הליכת ד' אמות (ארבעה צעדים)