קידוש החול - דבר תורה לפרשת אחרי מות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 30/04/16 21:45 כב בניסן התשעו

שאלה

כל התורה מלמדת אותנו כיצד לעבוד את ה', אולם בפרשת "[אחרי מות]" התורה עוסקת בצורה ישירה בקדושה ובדרך להתקרב אל ה'.

בתחילת הפרשה מוזכרת הסכנה הגדולה ביותר:

"[בקרבתם לפני ה'וימותו]", ואח"כ ההגבלה - "[ואל יבוא בכל עת אל הקודש…]".

לעומת זאת, בתחילת פרשת "קדושים", התורה דווקא מצווה [להתקרב] לה' ואף להידמות אליו:

"[קדושים תהיו כי קדוש אני ה' אלוקיכם]".

חכמים זיכרונם לברכה התייחסו בכמה מקומות למתח הזה, וכך במדרש על פרשתנו:

"ר"י ב"ר סימון פתח:… וכי אפשר לבשר ודם להלוך אחר הקדוש ברוך הוא?

אותו שכתוב בו '[בים דרכך] ושבילך במים רבים', ואתה אומר - 'אחרי ה' תלכו'?!

'ובו תדבקון' – וכי אפשר לבשר ודם לעלות לשמים ולהדבק בשכינה? אותו שכתוב בו 'כי ה' אלהיך [אש אוכלה]'… ואתה אומר 'ובו תדבקון'?!" (ויקרא רבה, פרשה כ"ה)

ישנם בחז"ל כמה וכמה פתרונות. כמעט כולם [לקוחים מהחיים היומיומיים], ולאו דווקא מהעולם שמבית לפרוכת או שמאחורי הפרגוד:

המשיא בתו לתלמיד חכם,

המהנה תלמידי חכמים מנכסיו (כתובות קיא ע"ב),

המלביש ערומים,

המבקר חולים

והמנחם אבלים (סוטה יד ע"א).

[הרמב"ן] מביא מתורת כהנים:

"כשם שאני [פרוש] – כך אתם תהיו פרושים… (י"ב, ג),

ומבאר – "לפיכך בא הכתוב, אחרי שפרט האיסורים שאסר אותם לגמרי, וצוה בדבר כללי שנהיה פרושים מן המותרות".

יש מגדולי החסידות שדיברו גם הם על הימנעות מן המותרות, אולם החידוש שלהם הוא החובה [להעלות את החולין ואת ענייני היום-יום לדרגה של קדושה]!

מפורסמים דברי [בעל התניא] המתאר את הדברים בעולם שאינם איסור, מצווה או קדושה כמשהו ["נייד" = אמצעי למטרה].

הוא מביא כמה דוגמאות:

"כגון, דרך משל, האוכל בשרא שמינא דתורא (סוג של בשר משובח) ושותה יין מבושם [להרחיב דעתו לה' ולתורתו]... או בשביל כדי לקיים מצות עונג שבת ויום טוב.

אזי נתברר חיות (אז יוצא שאכילת) הבשר והיין... [עולה לה' כעולה וכקרבן]!

וכן האומר מילתא דבדיחותא (בדיחה או משהו מצחיק) לפקח דעתו ולשמח לבו לה' ולתורתו ועבודתו, שצריכים להיות בשמחה(ליקוטי אמרים פרק ז').

*ערוך מתוך מאמר של ר' דניאל סרי-לוי באתר "וורטס"

שנזכה כולנו לקדושה עליונה!

שבת שלום!

דורון, חברים מקשיבים

dozkih@gmail.com

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן