פסח

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 19/04/16 11:23 יא בניסן התשעו

שאלה

האם אוכל לומר חינוכית בשפוך חמתך שאין לשלול שנאה לעם הערבי באופן כללי,שנאה על חילול ה'. כמדרש שכל מי שקם כנגד ישראל קם כנגד הקדוש ברוך הוא. או שאין זה חינוכי ולא מתאים לנו כתלמידי הרב קוק.

תשובה

שלום
"אהבת הבריות צריכה להיות חיה בלב ובנשמה, אהבת כל האדם ביחוד. ואהבת כל העמים כולם, חפץ עילוים ותקומתם הרוחנית והחמרית, והשנאה צריכה להיות רק על הרשעה והזוהמא שבעולם" (מדות הראי"ה אהבה, ה עיין שם בהמשך הסעיף) "אע"פ שלפעמים אהבת הבריות מקפת היא את הכל, ונכנס גם רשע בכלל האהבה, אין זה מגרע כלל משנאת הרע, אדרבא היא מחזקת אותה (שם סעיף ח).
לכן נראה לי שאפשר לדבר על שנאה לאומה שנלחמת בישראל (הרב סולובייצ'יק מדבר כמדומני אפילו על מעמד של עמלק שיש לאומות שנלחמות בישראל), ועם זה להבהיר שני דברים:
א. גם המלחמות ושנאת הרע התהומית שלנו הן חלק ממגמתנו היסודית לתקן את כל העולם וכל האנושות.
ב. השנאה היא לא אישית ולא נובעת מתוך קטנוניות, ולכן מצד אחד זה לחלוטין לא סותר את היחס המוסרי שבו אנו מתייחסים לפרט זה או אחר, אך מצד שני, אנחנו במלחמה מול אומה ולא רק מול מפגע זה או אחר. ובמלחמה כמו במלחמה.
כל טוב