נטילת ידיים של בוקר בלבד

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/04/16 12:34 ט בניסן התשעו

שאלה

שלום וברכה,

1. האם גם בימינו יש חובה בנטילת ידים של בוקר מנטלה? מדוע שטיפת ידיים במים וסבון אינה מספקת?

2. האם חובה ליטול ידים של בוקר על ידיים יבשות בלבד?

אם הלכתי ראשית לשירותים האם מותר לרחוץ יידים במים וסבון ואז ליטול?

או שנטילת ידיים של בוקר חובתה על ידיים יבשות בלבד?

3. במקרה ובבית ישנם אנשים שאינם נוטלים ידיים בבוקר, האם יש בעיה שננגב באותה מגבת? נדיח כלים באותו סקוצ וכדומה?

4. האם מותר לשים קרם ידיים בלילה ובבוקר ליטול כרגיל? הקרם אינו חציצה?

סליחה מראש על השאלות

ותודה על ההתייחסות

תשובה

בס"ד
שלום ר

1. נטילת ידיים לא קשורה לנקיון אלא להטהר מטומאה. כך הנטילה בהשכמה וכך הנטילה לפני הארוחה.

2.עדיף ליטול מיד בהשכמה עוד לפני השירותים ולא לברך.
לאחר מכן להתפנות בשירותים, לרחוץ ידיים בסבון - אפשר גם לשטוף פנים וכו' ולאחר מכן נוטלים שוב את הידיים (עדיף בידיים יבשות) שלש פעמים ומברכים ברצף 'על נטילת ידיים' - 'אשר יצר' ו'אלוקי נשמה'.

3. הבעיה היא לא במגבת וסבון אלא במאכלים שהם נוגעים בהם וכד' אבל אם האנשים שאינם נוטלים ידיים כן רוחצים ידיים אפשר להקל.

4. אם תנהגי בדרך המקובלת: נטילה בהשכמה ולאחר מכן רחצה ונטילה נוספת ואז ברכה - וודאי הקרם לא יכול להיות חציצה - שהרי את רוחצת ידיים לפני הנטילה השניה ולפני הברכה.

עייני דיון מפורט ומנומק
http://www.yeshiva.org.il/midrash/1946