ביטול איסור קטניות על ידי התרת נדרים?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 12/04/16 23:44 ד בניסן התשעו

שאלה

הרב אפרתי שלום וברכה.

אנחנו משפחה אשכנזית מה שנקרא, ותמיד שמרנו קטניות בפסח.

השנה שמעתי לא מזמן שאפשר לעשות התרת נדרים ושאשכנזי יאכל קטניות, ובעצם לבטל את האיסור הזה.

שאלתנו היא אם זה נכון, ואם זה מומלץ.

משפחת דר

תשובה

שלום

אל תיטוש תורת אמך.
גדול המקלים מבין ראשוני אשכנז בסוגיה הוא האור זרוע, שאף כתב שהמנהג טעות. והנה הוא עצמו סיים בכך שאסור להתיר את המנהג, וגם בצנעא כתב להמנע מלאכול קטניות.
צריך ללמוד מהאו"ז מה זו ענווה, ומורא הוראה, ולא להעיז לעשות קונצים ולשנות מה שנהגו אבותיכם איסור מאות שנים.

וכתב ערוה"ש-
"איסור זה, כיון שקבלו אבותינו משום גדר, מדין תורה אסור לבטלו. והמפקפקים והמקילים בזה, מעידין על עצמן שאין בהם יראת שמים ויראת חטא ואין בקיאין בדרכי התורה. וכל מדינות אשכנז, וצרפת ורוסיה ופולניה קיימו וקבלו עליהם ועל זרעם את החומרה הטובה הזו שיש בה טעם בעיקר, ופורץ גדר ישכנו נחש"

אל תסתבך עם נחשים. תאחז בעץ החיים, במסורת אבותיך. בייחוד בפסח שהתו´ס כתבו שיש עניין להחמיר בו. ואמנם הרב זצ"ל כתב על גזירת קטניות שלא להפריז בה (כגון לאסור קטניות ללא מגע מים), אך ודאי יש להקפיד על עצם קיומה של הגזירה ולא להתיר אותה.

ובעיקר שטעם המנהג שריר וקיים בימינו, שרבים לא יודעים ההבדל בין עיסה לעיסה, ומידי דמידגן, וגם דעת הראב"ד וסיעתו שיש בזה איסור דרבנן של חמץ נוקשה, ועוד טעמים חשובים.

כל טוב