בית משפט רבני

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 12/04/16 14:47 ד בניסן התשעו

שאלה

כבוד הרב,

רציתי לשאול מדוע אישה אינה יכולה להעיד בפני בית דין רבני?

ומעבר לכך אם אישה עברה אונס מדוע לפי האמונה הדתית על הגבר לשאת אותה לאישה או לשלם כסף עבורה?

שאלה נוספת האם אפשר לשאול פה כל דבר הקשור לדת שאינני מבינה?

תשובה

א. זו גזירת הכתוב. כמו שהתורה גזרה ששני אחים, אפילו אם הם הכי נאמנים שבעולם, לא יכולים להעיד יחד. כלומר, זו לא שאלה של נאמנות. ואכן יש עדויות שאשה יכולה להעיד בהן (כשרות מאכלים, שמישהו מת כדי שאשתו לא תהיה עגונה ועוד).
יש מי שהסבירו שמצד הצניעות התורה פטרה אותה מהחובה הזו של עדות. ויש מי שהסביר שזה מצד שלא תצטרך לעמוד במצב הזה של חקירות, דרישות ואף סוג של איומים שהעדים עוברים.
ב. התורה הענישה את האנס שישלם, ואף יישא את הנערה, אם היא ואביה רוצים בזה. כלומר, התורה דאגה לה לשאולי לא ירצו לשאת אותה, ולכן הוא מחוייב בזה. אבל אם היא לא רוצה, כמובן שאיננה צריכה להתחתן איתו.
ג. אפשר לשאול הכל. אם אדע - אענה. אם לא - אפנה לרב אחר.