מה מותר לעשות לפני תשלומין

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/04/16 16:02 ג בניסן התשעו

שאלה

לכבוד הרב שלום,

הבנתי שיש דברים שאסור לעשות בבוקר לפני שאתה מתפלל, והבנתי שאם נאנסת ולא התפללת שחרית אתה צריך להתפלל במנחה פעמיים.

שאלותיי הם:

א. האם שינה (דהיינו אם חלילה לא קמתי עד אחר חצות היום או לפני שגם אז זה תשלומין) נחשבת אונס לעניין תשלומין ?

ב. האם מותר להתקלח בבוקר לפני התפילה ?

ג. אם ארע לי אונס ולא התפללתי שחרית, האם מותר לי לפני שאני מתפלל מנחה ותשלומין לעשות מה שאסור לעשות בבוקר לפני שחרית ? או שמא הכוונה שכל עוד לא התפללתי אסור לי לעשות דברים אלו בין בשחרית בין במנחה ? אם התשובה היא כאפשרות השנייה האם מותר לי להקדים להתפלל ביחידות כדי להתיר לי דברים אלו ? או שמא אין להפסיד תפילה בציבור עקב זה ?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אם ארע לך אונס אתה צריך בדיעבד להתפלל שחרית כולל ברכות ק"ש עד חצות היום (חצי שעה לפני מנחה).
המשמעות היא שבכל מקרה שאתה קם משינה באונס בשעות מאוחרות אתה מתחיל את היום בתפילה ולא ממתין לתפילת תשלומין במנחה.
עיין בשתי התשובות להלן:

http://www.yeshiva.org.il/ask/37926
http://www.yeshiva.org.il/ask/71943