פסח ומזיקין

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 09/04/16 23:06 א בניסן התשעו

שאלה

שאלה לגבי המושג "מזיקין" בהלכה, כגון בהלכות פסח:

נראה בהלכה שיש מזיקין בזמן הזה! שכן קריאת שמע על המיטה היא שמירה מן המזיקין, וכן ברכה מעין שבע נאמרת בשבת כדי שלא יישאר מתפלל לבד וייפגע מן המזיקין. והלכות אלו משתנות בליל הסדר, משום שהוא לילה המשומר מן המזיקים.

א. האם אני חייב להאמין בקיומם של מזיקים שכן זה קשור להלכה, או אני יכול לקיים את ההלכה גם בלי שאני מאמין בקיומם?

ב. מהי הגדרת מזיקין אם תלמיד שואל אותי?

תשובה

שלום

א. אתה תאמין במה שחז"ל כתבו, ולא במה שעיניך הפעוטות רואות. כפי שאתה חי ע"פ כללי הפיזיקה אע"פ שמעולם לא למדת אותם לעומקם ואינך רואה את הפרוטונים, אלא באמון לפיזיקאים, כך תחיה ע"פ כללי התורה באמון לחז"ל גם אם אינך מבחין במה שאמרו בכל יום.
לפי חלק מהאחרונים בימינו אין מזיקים, מפאת התגברות אור הגאולה. אך גם כאשר הטעם הזה נחלש, וגם אם אין מזיקים מצויים, אין תקנה זזה ממקומה משום שיש בה עוד טעמים.

ב. רוחניים- מחשבות ורגשות שליליים, בנוסף כוחות רוחניים עצמיים המנסים את האדם אם יחטא או לאו, בנוסף שדים וכדומה כמבואר בגמ' בכמה מקומות, וכפי שפרט הגר"א בהערתו על השו"ע בהלכות מעונן ומכשף.
גשמיים- תקלות ביולוגיות או מעשיות הבאות על האדם לנסותו אם יתגבר עליהם לעבוד ד' על אף הקושי.
והסר שטן מלפנינו ומאחרינו- יש להתכוון בשני מובנים אלה.

כל טוב