מעשר כספים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 12/03/16 18:49 ב באדר ב'

שאלה

מעשר כספים

שבוע טוב

בני (23) קיבל במרמה כספים מאנשים שונים , הוא הציג את עצמו כבעל תפקיד המקושר למשטרה, למשרד הפנים למד"א וכיו"ב ,התחייב לדאוג לרישיונות לנשק , קורסים למיניהם , " עקץ " אנשים קשיי יום , תלמידי ישיבה צעירים ,זוגות צעירים , אנשים שרצו הכנסה נוספת למחייתם , ( מדובר על עשרות אלפי שקלים ), כיום הוא נמצא במוסד גמילה מהתמכרות להונאה , מקום סגור לחודשים הקרובים , גם אם בסיום תהליך הגמילה בע"ה הוא יחזור למוטב וימצא עבודה , אני לא רואה איך הוא יחזיר את כל הכספים שקיבל במרמה .

שאלתי היא האם נכון שניתן את כספי המעשר לאותם מסכנים שבני לקח את כספם במרמה ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. הבן שלך כעת הוא כנראה במצב של עני. (לפי המתואר במכתב).
ב. אבא יכול לתת לבן מעשר כספים, ואפילו ראוי לתת לקרוב לקיים, מבשרך לא תתעלם.
ג. מכיון שהבן מוגדר כעני, א"כ איננו מחויב לתת מעשר כספים, אבל חייב להשיב את הגזלה.
ד. יש כנראה חשש שאם תעביר לבן הוא לא יעביר זאת לנגזלים.
ה. על כן העצה היעוצה היא לסכם עם הבן שאתה מעביר אליו את כספי המעשר אבל אתה מעביר את הכספים לנגזלים לזכותו.
ו. כדאי להתחיל לתת ל"קשיי היום" ש"נעקצו". לגבי העשירים, בשלב מאוחר יותר, כאשר אי"ה הבן יבין את המעשה שעשה ואז לקבל ממנו התחייבות מסודרת על העברת כספים.
ז. אם הדרכים המוצאות לעיל לא ישימים, נראה לי שתוכל לתת ישירות לעניים את המעשר כספים לקשיי היום. אמנם זה לא מוריד את דין הגזל שבדבר אבל בודאי זה מועיל לקפידא של הנגזלים, וכידוע התורה אמרה "כי יצעק אלי" וכשאין העני צועק ממילא הדין נחלש.

בהצלחה ובשורות טובות

יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ