מצוות חונקות?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 05/03/16 23:25 כה באדר א'

שאלה

תמיד אומרים שקיום מצוות באמת - זה החופש האמיתי. אבל בזמן האחרון אני מרגישה סוג של מחנק עם כל מיני מצוות (צניעות, תפילה וכו"), ולפעמים אני אומרת לעצמי שאם הייתי עושה דברים אחרת, אז הייתי מרגישה חופש אמיתי.

תשובה

לק"י

אשריך!
זה באמת הדבר הראשון שאני רוצה להגיד לך.
אשריך שאת חושבת איך באמת אפשר להיות חופשי, מה שנאי תמיד מסתכל עליו להיות אחראים על עצמנו.
לדעת שמושכות החיים נמצאים בידיים שלנו ואנחנו לא נגררים אחרי כל מיני גחמות ורצונות של אחרים.
אז איך באמת מגיעים לחופש הזה?
קל לענות - על ידי מצוות, אבל הענין הוא, ואולי בצדק את מרגישה מחנק.
את מרגישה שזה חונק - אותך.
שניה, מה בדיוק זה חונק?
את מה שאת רוצה לעשות, את מה שהרצונות שלך אומרים שאת רוצה לעשות.
השאלה האם זה באמת חופש או לא?
מסתבר שמסביבנו יש לא מעט גירויים. גירויים שנמצאים בכל דבר ומושכים אותנו מהאמת.
האמת שהידיעה שאדם יכול לשלוט על עצמו חופשי באמת מהיצר של עצמו.
כן, זה לא אומר שזה קל כי אנחנו ´חונקים´ צד אחד בנו.
אנו מכבים את האש של יצר הרע על ידי זה שחונקים אותו או מנווטים אותו למקום של טוב בעל כורחו.
זה לא קל, זה דורש מאמץ.
לפעמים היצר הזה מנסה למשוך אותנו באמירה של ´ככה יהיה יהיה יותר טוב´, כשזה בעצם לא נכון כי הוא משעבד אותנו עוד יותר אליו ולא אל האמת האמיתית, האמת החופשית שבאה לשחרר אותנו מכבלים וממאסר.
איך מדברים באמת עם ה´? בעצם, איך מתפללים ופועלים תפילה על עצמנו מתוך חיפוש פנימי? היצר לא יקח אותך לשם באמת, אלא תפילה שנכנסת לרצונות של האדם ומה מניע את הרצונות האלה בעמידה מול הבורא וידיעה שאנחנו לא עונים לעצמנו בלבד אלא גם לבורא עולם.
הידיעה שיש לנו קוד לבוש, ולא כזה שבא ומנסה לעגל את הפינות כדי לענות למה שהגורו האופנה העכשווי מכתיב לנו על ידי מה שהוא חושב ימשוך את העין של בחור כזה או אחר.
קוד לבוש שבא ואומר לנו איך לכסות את החיצוניות (זה לא אומר חלילה לא להיות יפה ולהתייפות, כמובן בצורה נכונה ובריאה כהלכה) כדי לגלות את הפנימיות.
אפשר לצלול לעוד דוגמאות כמו המותר והאסור בשבת - הרצון להביא את האדם למנוחה אמיתית (שעוד יותר קשה לנו להגיע אליו עם התקדמות הדורות שהכל הופך להיות אינסטינט וחיים בעולמות מקבילים של כאן ושם בו זמנית שקצת יכולים לחרפן את המח) ועוד.
אבל, אני חושב שאת הרעיון הכללי הבנו, עם כל הקושי, וברור שיש עוד המון להרחיב על זה.
אז אם תרצי, או שיש שאלות בעניינים אחרים, תרגיישי חופשית לפנות בשמחה.
הרבה הצלחה
נתנאל
netanelweil@gmail.com