למה 'צדיק ורע לו רשע וטוב לו'?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 04/03/16 16:20 כד באדר א'

שאלה

אני אדם מאמין. יש לי כמה חברים שהם לא מאמינים בקב"ה וחושבים שהוא שטות. אני רואה אותם נהנים ומצליחים בלימודים והכל הולך להם טוב בעוד שהם לא עושים מצוות ואפילו עושים עברות. לעומת זאת יש לי חבר שהוא אדם מאמין מאוד בקב"ה (הוא לומד הרבה תורה והלכות וקורא תהילים ועוזר לכל מי שהוא יכול) והוא לא טוב כמו החברים האחרים שלי בלימודים. בנוסף המצב הכלכלי במשפחתו לא טוב בכלל ויש לו הרבה קשיים. לי בתור אדם שמאמין בקב"ה קשה להבין מדוע אותם חברים אשר לא מאמינים באלוהים יש חיים טובים ומוצלחים בעוד החבר שכן מאמין לא נהנה מהחיים ואפילו סובל.

תודה

תשובה

לק"י

שלום לך,
השאלה שלך היא שאלה מדהימה שמציקה לכמה וכמה אנשים מכיוונים שונים - איך זה שיש אדם שהוא צדיק ורע לו ואדם שהוא פחות צדיק וטוב לו?
איך זה קורה?
אני חושב שצריך דבר ראשון להבין מה התמונה עליה אנו מסתכלים.
לפעמים יוצא שאנו מסתכלים בתמונה כמו בספר ´זום´ שזה בעצם רק חלק קטן וכשלוקחים צעד אחד קטן אחורה מבינים טיפה יותר.
הראיה שלנו מוגבלת לעולם הזה ומה שקורה כאן.
אנחנו רואים רק את הטוב שניתן בעולם הזה, ולא מה שקורה בעולם הבא, ששם השכר הוא נצחי.
אז בינינו, אם היו שואלים אותי מה אני מעדיף שכר בעולם הזה או הבא, אני מעדיף בהבא במקום משהו רגעי שחולף.
נו, בסדר.
אבל למה יש כאלה שמקבלים פה כל כך הרבה טוב?
לפעמים הקב"ה מעדיף לתת את מה שמגיע לאנשים האלה פה בעולם הזה, מה שאולי חלק יקראו לו לסגור חשבון כמה שיותר מוקדם.
הענין שעם זה, צריך להבין שיש גם צדיקים שמקבלים פה טוב כי באמת מגיע להם.
האם מי שלא מקבל הוא לא צדיק? ממש לא מחייב, זה ענין של חשבונות שמים.
כן, כל זה הוא ענןי של חשבונות שמים שאנחנו לא מבינים.
כן, אפשר לתאר את האפשרויות השונות (לא שזה אומר שנבין את השיקולים), אבל למה זה כך או אחרת במציאות לא נבין.
לפעמים תשובות כאלה לא בדיוק מנחמות, לא משקיטות, וזה בסדר.
כי בסוף יש סימן שאלה, ולפעמים צריך להבין שגם אם נשאר סימן שאלה התקדמנו באמונה תוך כדי ובסוך זה אמונה - דבר שדורש את האמון שלנו שאנו יודעים שהקב"ה עושה את מה שהכי טוב והכי נכון, כי מי אמר שהאדם היה מצליח להיות צדיק אם היה לו את כל הטוב (נהיה כנים ונסכים שכסף יכול לקלקל את השורה, ולצערנו יש כמה תאים בבתי המאסר שמאמתים את זה).
לנו באמת נותר להתמלא באמונה ואני מקווה שהתשובה עזרה בכך.
אם עדין יש שאלה, על הנושא הזה כמו גם נושאים אחרים, תמיד אפשר לפנות בשמחה.
הרבה הצלחה,
נתנאל
netanelweil@gmail.com