מה חשוב יותר בתושב''ע (ת. בבלי) ללמוד? איזה סדרים?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 04/03/16 14:49 כד באדר א'

שאלה

שלום הרב,

מה חשוב יותר בתושב"ע (בתלמוד הבבלי) ללמוד? איזה סדרים? במה להתמקד לומד שלא יכול להקיף את כל התלמוד הבבלי?

בתורה שבכתב יש להתמקד ב-5 ספרים הראשונים= התורה כי זה עיקר התורה החוקים והמצוות.

אם כן:

א. במה צריך להתמקד בתלמוד הבבלי? (תושב"ע) לומד שלא יכול להקיף את כל התלמוד באיזה סדרים?

ב. איזה סדרים או מסכתות בתלמוד הבבלי נוספות לא רלוונטיות להיום? כמו סדר קדשים (בית המקדש).

ג. איזה סדרים בתלמוד הירושלמי לא רלוונטיים להיום?

ד. מדוע כיום אין קריאה של רבנים גדולים לכל עם ישראל ללמוד רק את רש"י וביאוריו למי שצריך (להתרכז בפרשן אחד) ? וכך לחזק את התורה שבכתב ובע"פ.

ה. מדוע זה לא מושרש מגיל קטן בחינוך שיטת לימוד עם רש"י בלבד עם ביאורים לאורך התורה שבכתב והתורה שבע"פ ? לא יותר חשוב שיקיפו את כל התורה לפחות פעם אחת עם פרשן אחד? מאשר לא להקיף בכלל את התורה ולקרוא 3-4 פרשנים בתורה? ולא את כולה בגלל זה.

ו. מדוע ה'/האדם חיכה כ-1300 שנה בין התורה שבכתב לתורה שבע"פ (עד שהתורה נכתבה)? איך הסתדרנו כ"כ הרבה זמן בין התורות בלי התורה שבע"פ? איך זה יכול להיות? אז לא קיימו את כל התושב"ע בתקופה של כ-1300 שנה בין התורה שבכתב לתורה שבע"פ? או שקיימו את כל התושב"ע גם בתקופה שבין התורה שבכתב לתורה שבע"פ. אפשר ביסוס לכך מהתורה? שקיימו את התושב"ע בין התקופה של התורה שבכתב לתקופה של התורה שבע"פ-כ1300 שנה.

תודה רבה,

שמעון.

תשובה

שלום

יש ללמוד מספר פעמים את סבב המסכתות הנלמדות בישיבות, ורק אחר כך לעסוק בשאר הש"ס.

יש ללמוד רש"י והראשונים המרכזיים. פירושי הראשונים אינם רק להבנת הש"ס, אלא גם ובעיקר להעמקה בסברותיו, ולכן לא די בפרשן אחד.

משה ירד מסיני עם תושב"כ ותושב"ע שלא ניתנה להיכתב אלא במחברות פרטיות.
תושב"ע נכתבה ציבורית בידי רבי כשלא היתה ברירה.
ודאי קויימה גם לפניו, כפי המסורה מסיני וכפי הוראות בתי המדרשיות במשך הדורות בדרשותיהם ע"פ מידות שהתורה נדרשת.

כל טוב