ברייתא דר' עקיבא למתפלל יחיד

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 07/02/16 15:18 כח בשבט התשעו

שאלה

"עד היום אני נוהג במידה ואני מתפלל יחיד לומר ברייתא דר' עקיבא במקום ""ברכו את ה' "" ממש לפני תפילת יוצר בשחרית. יחד עם זאת, נתקלתי היום בהלכה הבאה בספר הבית היהודי כרך א עמוד מה: ""כשמתפלל ביחיד אינו רשאי לומר הברייתא דר' עקיבא במקום ברכו את ה' המבורך בין ישתבח ליוצר. וכשרוצה לאומרה קודם עלינו לשבח יזהר לומר ברכו את ""השם"" ולא יזכיר שם שמים ממש.""

שאלות:

1. אני מבין שאיך שאני נוהג אינו תקין לפני הלכה זו, נכון?

2. לא הבנתי אם בתפילת יחיד אני נדרש להגיד את ברייתא דר' עקיבא או לא.

3. שנאמר בהלכה לעיל שאומרים ברכו את השם, ללא הזכרת שם שמים, האם הכוונה שאומרים את זה בטקסט של ברייתא דר' עקיבא ששם נאמר בין היתר: ""... ישראל עומדת באמצע הרקיע ואומרת ברכו את ה' המבורך וכל גדודי...."" או שהוא מתכוון שאומרים ""ברכו את ה' המבורך"" כפי שנהוג ברבים אך לא מזכירים את שם שמים במשפט זה.

4. שאלות למקרה שאם אני נדרש לומר את ברייתא דר' עקיבא במתפלל יחיד:

א. היכן עלי להגיד אותה.

ב. האם אני מזכיר בה את שם שמים או רק אומר ""השם""

ג. האם אני אומר גם את ""ברכו את ה' "" אשר אומרים ברבים בנוסף לברייתא דר' עקיבא, ואם כן האם אני מזכיר שם את שם השם?

5. שאלות למקרה שאם אני לא נדרש להגיד את ברייתא דר' עקיבא במתפלל יחיד:

א. האם אני אומר את ""ברכו את ה' "" אשר אומרים ברבים בנוסף לברייתא דר' עקיבא, ואם כן האם אני מזכיר שם את שם השם?

ב. אז מתי כן אומרים את ברייתא בדר' עקיבא אם גם ברבים וגם ביחיד לא אומרים אותה?"

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

עיין כפה"ח סי' נ אות ט. שכתב שאין לאמר את הברייתא בין ישתבח ויוצר אלא קודם עלינו או לפני התפילה כלל. וכל זה שאינו עושה שקר בנפש לבטל תפילה בצבור שמבטל כמה מצוות ועונשו גדול. אבל כשהוא בדרך או חולה ואין מניין יאמר ברייתא זו, אבל לא בין יוצר וישתבח אלא לפני עלינו.
יאמר תמיד "השם" ולא ,אדנות".

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ