בית הלל ובית שמאי

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 25/01/16 14:19 טו בשבט התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב,

אשמח אם תוכל להסביר לי מהו שורש המחלוקת בין בית הלל לבין בית שמאי?

תשובה

שלום

בתי מדרש שונים, אשר הבינו חלק מסוגיות התורה באופן שונה.

שני בתי המדרש היו קדושים ונאמנים למסורת התורה ודנו רק ע"פ עמקות התורה וללא השפעה מדעת ההמון ולחציו וכד´, וכפי שבאר הרב זצ"ל-

"כמו שהרופא צריך להשקיף לרפא החולים מצד הנקודה של חכמת הרפואה, לא מצד הרצון של החולים שהשחיתו בריאותם בשביל הנהגתם הרעה בהליכות חייהם. ע"כ זאת הסכימו כולם, כי הנכנס יכנס והיוצא אל יצא, כלומר רק איך שיוכרע דבר זה מצד עומק חכמת התורה, שכוללת הכל והיא מוליכה לדרך הישרה והנכונה, צריכים להסתכל בזה, ולא יצא היוצא להסתכל ג"כ איך ראוי דבר זה להיות נדון מצד החיים שחוץ לביהמ"ד, שבראותו הקלקולים הרבים והנטיות הרבות שבלב העם להפקרות ולשילוח תאוה וחפצם בשמחת הוללות, יפול עליו לבבו וידמה שאי אפשר כלל להנהיג באומה חיי שמחה של טהרה ושל תעודה קדושה. אבל אין הדבר כן, כי צריך לדעת שימין ד´ רוממה, ואיך שהחיים צריכין להיות בצביונם ע"פ התורה שרוחה הולך בביהמ"ד, כן יקבלו ישראל את החיים וכן יתקיים הדבר באומה. והרוצה לצאת חוץ מגדרי תורה ולהיות כאחד מעמי הארצות הוא לא יכריע מאומה על ההנהגה הכללית של כלל עם ד´, שתמיד יהי´ עיקר האומה אותם השרידים ההולכים בתורת ד´, שמכריעים את החיים ע"פ הדרכתה של תורה. ע"כ חלילה שישפיעו החיים שחוץ לביהמ"ד בקלקולם על כח חיתוך ההלכות וההדרכות הצריכות לצאת דוקא מביהמ"ד מקום התורה"

כל טוב