שמירת נגיעה בפגישה עם שר הבטחון

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 12/01/16 21:49 ב בשבט התשעו

שאלה

שלום רב,

בקרוב מאד אהיה במפגש בו אצטרך ללחוץ יד לשר הבטחון (לא סופי אבל זה מה שיש כרגע), במעמד מול אנשים מכובדים ואולי אפילו מול מצלמות. רוב הסיכויים שלא אוכל לגשת אליו לפני ולהגיד לו שאני שומרת נגיעה, ולכן - מה להלכה מותר וצריך לעשות במקרה שהוא מושיט לי יד? בהנחה שהוא לא שם לב שאני דתיה...

תודה רבה!

תשובה

שלום

שר הבטחון יראה שאת דתיה עם חצאית, ויבין בע"ה.
בכל אופן, אין ללחוץ לו יד אלא לומר בנימוס אני דתיה ולקוד קידה קטנה עם הראש.

אין בכך ביזוי אלא הדגשה של התכלית הראויה, וכפי שכתב הרב במידות הראי"ה-
"מדת הצניעות גורמת טובות רבות בעולם, ומתוך-כך היא זוכה לדחות מפניה דברים שהיו טובים מצד עצמם, אבל כיון שמפני יצר האדם וכחו החלש יגרמו לפרוץ במדת הצניעות, שהיא קיומו של העולם הרוחני והחמרי. מדת האהבה והידידות, בכל הסימנים והדבורים הנוחים, הי' ראוי להיות שוה בין המינים, אבל מפני יקרת ערך הצניעות נדחית מדת דרך-ארץ ממקומה עד שלא לשאול בשלום אשה. הצנוע מכיר, כי לא מפני שנאה על המין הוא מתרחק ועושה גדרים כי-אם מפני התכלית הכללי היפה".

כך נהגו גדולי הדורות כשנפגשו עם מלכה או נסיכה וכד´, והצד השני הבין זאת וכיבד את הזהות הדתית שלנו האוסרת על נגיעה.

בהצלחה