הלכה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 11/01/16 12:31 א בשבט התשעו

שאלה

להלן מס' שאלות הלכתיות לכ' הרב:

1. האם מתר בשבת בבוקר לקום יותר מוקדם ועסוק בסידורי הבית כדי לסייע לאשתי( כגון טאטאו הסלון, שטיפת כלים, עריכת שולחן..)?

2. בסיום תפילת שמ"ע עומד מאחורי אדם שטרם סיים. ביננו מפריד סטנדר/שולחן/צד האחורי של המושב שלי.. האם מותר לי לפסוע אחורה( לתוך 4 אמותיו)? וכן האם מותר לעמוד/ לשבת אם סיימתי את תפילתי לפני האדם שמאחוריי והדברים הנ"ל חוצצים?

3. חישוב זמן עה"ש לספרדים: 72/90/120 דק'?

4. יצאתי י"ח קידוש. האם אני רשאי לקדש עבור בני ביתי למרות שהם בקיאים או עדיף שהם יקדשו לעצמם?

5. לא פעם הש"ץ( וגם הצבור) חוזר על מילה פעמיים מצד המנגינה.. האם מותר הדבר? בפסוד"ז, שירת הים, ברכות ק"ש, הלל?

6. האם מותר בשבת להשרות חסה/תותים במי סבון ואין בזה משום בורר או נטילת נשמה?

7. בשולחן שבת נוכחים הוריי שיח' ואשתי שתח'. למי לחלק ראשון מהקידוש ומהמוציא?

אני מודה מאד לכ' הרב שליט"א על התיחסותו לשאלותיי.

כל טוב וכל נועם ה'

תשובה

שלום לך,

1. מותר אחרי שתאמר ברכות השחר ותקרא קריאת שמע ללא ברכות.
כמובן שהכוונה בהכנות שמותר לעשות בשבת בבוקר. ולא רק סמוך לסעודה וכד'.

2. נהגו להקל, ואם אין צורך (=כהן שצריך לעלות לדוכן) אז עדיף להמתין, לעיין בשקט בספר ולפסוע רק אחרי שיסיים.

3. לא הבנתי מה אתה שואל.
בד"כ חישובי זמנים אינם מחלוקת של ספרדים ואשכנזים אלא בין פוסקים שונים.

4. בקידוש של הלילה - עליהם לקדש אלא אם אינם יודעים לקרוא עברית וכד'.
בקידוש של הבוקר - אתה יכול לקדש לעצמך פעם נוספת וגם להם (כמובן שאתה תשתה מהיין).
עצה - אם זה מוסיף לאוירה המשפחתית - עדיף שאתה תקדש
אם לא זה אולי עדיף שהאחר יקדש.

5. כשאתה שליח ציבור - תמנע מלעשות זאת (בד"כ זה קל מאד בכך שאדם אחר חוזר על המילה - הציבור שומע פעמיים והאומר אומר פעם אחת).
לאחרים - אל תעיר.

7. על פי הסוד צריך לתת מהמוציא מיד לאשתך.
וכאשר אמי בחיים נהגתי לתת לה קודם מהיין ולימדתי בשולחן את ההלכה לגבי ברכת המוציא.
אפשרות אחרת לתת באותו זמן לאחת ביד ימין ולאחרים ביד שמאל.
לגבי הוריך - מנהג הרב צבי יהודה זצ"ל לתת לבעל עבור אשתו.
במצב לגביו שאלת - שתי חתיכות לאביך ושהוא יתן לאמך. הוא הסביר זאת שבנתינת הבעל לאשתו יש חיבה ונתינת מזוניתיה ניתן לעשות על ידי שליח (בשאלתך אתה השליח של אביך לפרנס את אמך), אבל חיבת הנתינה לא ניתנת להעשות על ידי שליח.

בברכה דוד לוי