איזה תפקידים יש לגויים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 15/12/15 22:13 ג בטבת התשעו

שאלה

שלום..

למה הגויים נבראו אם אין להם תפקיד?(לא בפרט האויבים שלנו)

לנו ישש בתור יהודים ב''ה.

לקיים מצוות ..ולהם?

תודה על התשובה.

תשובה

שלום לך! מה שלומך?

שאלתך היא שאלה מאוד מורכבת וקשה לענות עליה ברגל אחת – אבל ככל שהיא מורכבת יותר היא מעולה יותר!

השאלה קשורה קודם כל להבנת תפקיד עם ישראל בעולם ומטרתו, ואז כשנדע את התפקיד נוכל לבדוק מה מטרת הגויים.

זה נושא יותר מורכב שצריך לברר אותו. אשתדל לכתוב פה את יסודות הדברים בכמה חלקים, ואני מקווה שבעזרת השם נוכל [יחד] להגיע למענה טוב.

[דבר ראשון]: [רבי עקיבא] מלמד במשנה:
"חביב [אדם] שנברא בצלם, חיבה יתרה נודעת לו שנברא בצלם, שנאמר בצלם אלוקים עשה את האדם..." (מסכת אבות, פרק ג´ משנה י"ד).

חיבה זו היא הבסיס לדברי [הרמב"ם]:
"כל המקבל שבע מצות ונזהר לעשותן הרי זה מחסידי אומות העולם ויש לו חלק לעולם הבא" (רמב"ם, הלכות מלכים, פרק ח´ הלכה י"א).

בקיצור: קודם כל תפקיד הגוי הוא "[להיות בנאדם]" לקיים את 7 מצוות בני נוח.

אבל לא חייבים להגיע לעולם הבא בשביל להבין את עניינם של אומות העולם.

[רבי יהודה הלוי] בספר הכוזרי (מאמר ב, פסקה ל"ו והלאה) ממשיל את עם ישראל ל"[לב שבאיברים]" = מזרים חיים לכל הגוף ובזכותו הגוף מתפקד כמו שצריך.

משל זה מלמד לא רק על מעלת ישראל אלא גם על תפקיד אומות העולם - הם האיברים!
לכל איבר בגוף האדם יש תפקיד, וכך [לכל אומה יש תפקיד].

[דבר שני]: הגויים אינם מיותרים משום שהמטרה היא שכל העולם כולו יגלה את הקב"ה.

המטרה של גילוי ה´ בעולם לא נתונה רק לעם ישראל. לעתיד לבוא כל העולם כולו עם הגויים יגלה את ה´ במציאותו.

כל אדם וכל אומה יגלו איזשהו צד מסוים (בחינה מסוימת) של הופעת הקב"ה בעולם, וכך תיווצר ההופעה השלמה של הקב"ה בכל חלקי החיים.

מכיוון שאנו העם הנבחר, מוטלת עלינו האחריות [להוביל ולשמש דוגמא] לשאר העמים = [אור לגויים].

ובסופו של דבר - להוביל את הגויים לתיקון חטא אדם הראשון.

ממילא כך נוכל להביא את כולם למצב הדביקות בקב"ה שהיה לאדם הראשון לפני שחטא.

[דבר שלישי]: בתלמוד הבבלי כתוב:
"לא הגלה הקדוש ברוך הוא את ישראל לבין האומות – אלא כדי שיתווספו עליהם גרים" (מסכת פסחים, דף פ"ז עמוד ב´).

זה משפט ממש תמוה! רק בגלל הסיבה הזאת הייתה גלות?!

אלא שאפשר להבין את משפט זה באופן אחר:
העניינים של תהליכים גדולים בעם ישראל פועלים כמו גיור. [גיור רעיונות].

או, כמו שכתוב בתורה: "יַפְתְּ אֱלֹוקים לְיֶפֶת וְיִשְׁכֹּן בְּאָהֳלֵי שֵׁם..." (בראשית, פרק ט´ פסוק כ"ז).

במהלך הדורות, בעיקר בזמן הפיזור של עם ישראל בין התרבויות השונות, מתווספים כיווני חשיבה לעם ישראל ש[מפרים את העולם היהודי]!

רעיונות אלה צריכים לעבור [תהליכי בירור וצירוף] כי ישנה אפשרות שתהיה בהן גם זוהמה מהתרבויות שהובאו מהן – אולם אחרי התהליכים הללו יהיה נכון לצרף אותן לעולם היהודי.

כמו שכתוב לגבי אשת [יפת תואר] שמעוניין האיש לצרף אותה לביתו:

"וְרָאִיתָ בַּשִּׁבְיָה אֵשֶׁת יְפַת תֹּאַר [וְחָשַׁקְתָּ בָהּ] וְלָקַחְתָּ לְךָ לְאִשָּׁה.
וַהֲבֵאתָהּ אֶל תּוֹךְ בֵּיתֶךָ וְגִלְּחָה אֶת רֹאשָׁהּ וְעָשְׂתָה אֶת צִפָּרְנֶיהָ. וְהֵסִירָה אֶת שִׂמְלַת שִׁבְיָהּ מֵעָלֶיהָ...
[וְאַחַר כֵּן] תָּבוֹא אֵלֶיהָ וּבְעַלְתָּהּ וְהָיְתָה לְךָ לְאִשָּׁה" (דברים, פרק כ"א פסוקים י´ - י"ג).

נביא 3 דוגמאות בהן מתקיים רעיון גיור הרעיונות – בעבר, בהווה ובעתיד.

דוגמה ראשונה [עבר]: עם ישראל בזמן הירידה למצרים היו 70 נפשות של שבטים רועי צאן.

עם ישראל במצרים למדו מהמצרים כיצד מתנהלת מלכות, מדינה ואפילו אימפריה (הגדולה בכל הזמנים).

כמובן לא הכול למדו מהם – אלא רק את הדברים הטובים העיקריים, והחשובים.

ויש לזכור שהמנהיג ביציאת מצרים היה [נסיך יהודי] בבית פרעה מלך מצרים.

דוגמה שנייה [הווה]: שורות אלו נכתבות באינטרנט, המשרת את עולם התורה. מי שפיתח את האינטרנט – [היה גוי]!

מצד שני, מהאינטרנט אפשר להגיע [לתרבות שלמה]! יש באינטרנט גם מקומות לא הכי חיוביים...

חלק לא קטן מהשימושים בחיינו נעשו עלי ידי גויים (כמו אופנה למשל), וחשוב לקיים את התהליך עליו דיברנו!

דוגמה אחרונה [עתיד]: המשיח הבא במהרה בימינו אמן הוא "משיח [בן דוד]".

דוד המלך הוא צאצא של רות המואבייה שנקראה: "רוּת הַמּוֹאֲבִיָּה... הַ[שָּׁבָה], מִשְּׂדֵי מוֹאָב" (רות פרק א´ פסוק כ"ב).

מדייקים חז"ל שאי אפשר לומר שרות שבה – הרי לא הייתה בארץ ישראל או שייכת לעם ישראל בעבר.
אלא שנשמת רות תמיד הייתה בעם ישראל ו"אבדה מאיתנו" עקב גילוי העריות של בנות לוט.

אבל רות עם ה"רעיון" שבה = תפקיד שלה [להקים שורש למשיח] נשארה, ובזמן המתאים הרעיון שבה מתגייר ו"[מִתְאַמֶּצֶת] הִיא לָלֶכֶת..." (פסוק י"ח).

אם נדמיין [עולם ללא גויים] הוא יהיה עולם עם המון קדושה בזכות עם ישראל, אבל לקדושה זו [לא תהיה דרך להתבטא באופן מגוון]!

לדוגמה: אור בעולם ללא צבעים. אין דרך לאור להופיע באופן מגוון.

הגויים יבטאו לעתיד לבוא את הופעת החיים בצורה רחבה יותר, צדדים של שירה ואומנות, ודרכי הביטוי שעמם הקב"ה יופיע במציאות באופן חי.

[חלק שלישי באופן תמציתי]: ישנם דברים שיש לנו ללמוד מאומות העולם! (דברים השייכים לצד החיצוני/טכני יותר של החיים). אין בעיה ללמוד דברים מהגויים ולהעביר אותם תהליך גיור רעיונות.

בעיקר זה אומר שצריך הרבה זהירות וביקורת שבאים לקבל מהגויים, [מתוך אמונה וידיעה מה העיקר ומה הכלי הטפל המשמש לזה].

[לסיכום]: לגויים ישנם 3 תפקידים (או יותר).

א´ - להיות אנשים, לקיים 7 מצוות בני נוח וזאת דרכם לתיקון עולם.

ב´ - לגלות את מטרתן בעולם תוך כדי הידבקות בקב"ה.

ג´ - להמציא ולהכין רעיונות אותן עם ישראל יכול "לגייר" לעולם הקודש.

[מקורות לעיון]:
בשביל מה יש גויים בעולם? http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=103374

בשביל מה יש גויים בעולם? (2) http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=30575

תפקיד הגויים בעולם http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=303316

פרק ה´ בספר "[אורות ישראל]" מוקדש כולו ליחס בין ישראל לאומות העולם.

מקווה שעניתי טוב, אשמח לדעת אם כן.
את מוזמנת להגיב, לשאול, להעיר, להאיר ועוד אצלי במייל האישי או באתר.

שבוע טוב!

דורון, חברים מקשיבים

dozkih@gmail.com