צבא

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 13/12/15 00:05 א בטבת התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב

ראשית רציתי להביע הערכה על פעילות האתר שעוזר

לאנשים לקבל תשובות מסודרות ומכוונות ועוזר להגדיל תורה ולהאדירה.

ולשאלה

לפני כחודש התחלתי את תפקידי הראשון בצה"ל, אני משרת בתפקיד מטה מה שאומר שאני משרת במסגרת משרדית ביחד עם עוד אנשים.

עם הגעתי למקום הופתעתי מתרבות העבודה הנהוגה בו ואני אפרט מעט:

הפסקות שתייה ועוגיות מדי פעם, שיחות תרבות כגון מצגת תמונות של אנשים שחזרו מטיול בחו"ל, הרצאות העשרה,יציאה

לצורך קניית מתנות לאירועים של אנשים, כדורגל/כדורסל במשך שעה פעם בשבוע/שבועיים ...

א. במהלך שירות בצבא (גם בשירות חובה וגם בקבע) מי הוא המעסיק ? המפקד (שיודע על התרבות), המפקד של המפקד

(שגם יודע אבל פחות) ? , עם ישראל ?

ב. יכול להיות שתרבות עבודה זאת היא נורמלית ואף תקינה בצבא ,כגון שמותרת שעת ספורט בשבוע ולכן מנצלים את זה לכדורגל ואני לא יודע ולכן אני שואל שאלה לא רלוונטית ?

ג. איך ראוי לנהוג הלכתית: האם יש גזל מעסיק בצבא ? מה הגדרים של גזל מעסיק בצבא אם המפקד יודע ומשתתף בתרבות הזאת ? מה הגדרים אם עם ישראל הוא המעסיק שלי ?

איך ראוי לנהוג מעבר להלכה: האם ראוי להחמיר מאוד ולא ללכת בכלל לכדורגל עם האנשים המשרתים איתי? ראוי להחמיר יותר ממה שנהוג ע"י הרוב ? להתנהג כמו הרוב ?

חשוב לי לציין בסוף השאלה שמצטייר כאילו כל הזמן נופשים ולא באמת עובדים, אך זה בכלל בכלל לא נכון אנחנו עובדים והרבה ויכול להיות שרמת הציפיות שלי הייתה כל כך גבוהה מעבר לתרבות עבודה נורמלית שהובילה בסופו של דבר לשאלה הנ"ל.

תודה רבה

שבת שלום

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

יש איסור גזל גם בצבא וגם בכל מקום.
העבודה צריכה להעשות על פי נהלים כתובים. כדאי לקבל את תנאי העבודה. ולעבוד על פי כללים מסודרים.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ