החזרת שטחים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 01/12/15 15:09 יט בכסלו התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב,

האם יש מקרה מסוים שבו יהיה אפשר להחזיר חלק משטחי ארץ ישראל?

אם כן באיזה מקרים ומי הסמכות הקובעת מתי מותר?

תודה רבה.

תשובה

שלום

במקרה שאם לא ימסר שטח לאוייב, המדינה כולה תוסגר ליד האוייב ותחרב עד היסוד, מותר. ובלבד שהדבר ודאי וברור שסכננ זו ראלית.
שהרי אם נשמור את השטח זה אינו כיבוש א"י אלא הפסקת כיבוש א"י.

הסמכות להגדיר את המציאות הם אנשי הצבא. הסמכות להכריע להיתר הם גדולי הדור.

מעולם לא היתה מציאות כזו בישראל (זולת סוף ימי נבואת ירמיה בירושלים) וכפי הנראה גם לא תהיה.
זוהי היכי תימצי דמיונית, ומכלל הן אתה שומע לאו- בכל מקרה אחר, אסורה מסירת שטחים לאומה אחרת, כפי שפסק רמב"ן בהשגותיו הידועות במצווה ד, וכפי שכתב הפתחי תשובה שהראשונים והאחרונים הכריעו כמותו.
זאת גם במחיר סכנה מסויימת למתיישבים ולחיילים השומרים עליהם, שהרי פיקוח נפש אינו דוחה כיבוש א"י, כך קמה המדינה כולה מכח הדבר, והגאון הרב ראטה כתב שהעליה לארץ לפני הקמת המדינה היתה בגדר הכשר מצווה, עד השלטון עצמו. בימינו יש כבר שלטון. ולכן מן הדין המדינה צריכה לשמור על כל שטחי א"י גם במחיר סכנה מסויימת כל עוד לא תוכרע למוות המדינה בשל כך, ח"ו.

כל טוב