שם השם

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/11/15 08:58 יד בכסלו התשעו

שאלה

10327# בספר האהבה לרמבם כתוב בהלכות תפילה וברכת כהנים פרק יד סעיף י : "ואומרין את השם, ככתבו, והוא דבר הנהגה מיוד הא ואו הא, וזה הוא השם המפורש האמור בכל מקום. ובמדינה, אומרין אותו בכינויו, והוא אלף דאל נון יוד, שאין מזכירין את השם ככתבו אלא במקדש בלבד. ומשמת שמעון הצדיק, פסקו הכוהנים מלברך בשם המפורש, אפילו במקדש- -כדי שלא ילמוד אותו, מי שאינו הגון; ולא היו חכמים הראשונים מלמדין שם זה לתלמידיהן ובניהם ההגונים, אלא אחת לשבע שנים. כל זה, גדולה לשמו הנכבד והנורא."

שאלה: היום כן כוהנים משתמשים בשם השם, ולא נראה שיש איזה שהיא מניה בשימוש בשם השם לעומת דברי הרמב"ם. מדוע?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כיום לא אומרים את השם המפורש י-ה-ו-ה ככתבו בשום מקום. אין לנו בכלל את המסורת של אמירת שם מפורש.
בכל מקום שמופיע בכתוב: י-ה-ו-ה אנו אומרים בקול: א-ד-נ-י.