הלכות כלליות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/11/15 11:34 כד בחשון התשעו

שאלה

שלום לכב' הרב!

שאלות כלליות בענין הלכה:

1. האם מותר (בעיקר בימות החורף הקרים) לכוון שעון שבת לדוד חשמל כדי שיהיו מים חמים לשטוף ידיים ופנים? (כמובן שלא למקלחת)

2. לגבי מכשיר חשמלי מתוצרת חוץ, האם ניתן להקל ולהשתמש ישר או שמא חייב קודם להטבילו/לתת במתנה לגוי?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. אין להשתמש בשבת במים שחוממו בחשמל. גם אם התחממו ביום שישי בלבד מפני שכנגד המים היוצאים מהדוד נכנסים מים קרים והם מתחממים מהמים שבדוד ובכך נעשה בהם איסור בישול.

2. חייבים להטביל מכשיר.
מכון צומת מציע את הפתרון הבא:
במקום להטביל, ניתן להפקיע את חיוב הטבילה! - כיצד? כלי שחלקיו מיוצרים על ידי גוי, אך הרכבתו נעשית על ידי ישראל, פטור מטבילה, מכיוון שחלקי הכלי לפני הרכבתם אינם נקראים "כלי", ונמצא שפעולת הישראל הופכת אותם ל"כלי", ודינו כתוצרת ישראל. לכן ניתן למסור מכשיר זה לבעל מלאכה שיפרקהו וירכיבהו מחדש, ויפקיע ממנו את חובת הטבילה. עצה זו אינה 'מועדפת' על ידינו מחשש שהאומן לא יפרק את הכלי פירוק מוחלט.

יש הצעה נוספת: לתת אותו במתנה לגוי, ולשאול את הכלי ממנו וממילא הוא נפטר מטבילה.
למעשה עדיף לתת לגוי ולשאול ממנו את הכלי, ואם אין גוי, לפרק ולהרכיב.
עיין
https://www.kipa.co.il/ask/show/267221-טבילת-מכשיר-חשמלי