לחמניות מזונות

חדשות כיפה רבני כושרות 05/11/15 18:34 כג בחשון התשעו

שאלה

שלום וברכה,

אשתי הכינה לחמניות ורצתה שיברכו עליהן מזונות ולכן שמה כ80 אחוז מיץ ענבים. אבל המיץ ענבים היה של חברת "כרמי שי" כך שמסתבר שזה לא מאה אחוז טבעי כמו 'כרמל' לדוגמא. שאלתי היא מה מברכים על הלחמניות? תודה רבה ואשמח על מענה מהיר.

יישר כח.

תשובה

הטוב ביותר היא להתקשר למשגיח של היקב ולשאול אותו כמה אחוז מים יש במיץ הזה.
וגם נראה לעניות דעתי שגם אם יש בזה 50% מים עדיין ברכת הלחמניות לאשכנזים תהיה "מזונות" כי לפי המשנה ברורה מברכים מזונות על מאפה שיש בו פחות מ50% מים לעומת כל שאר המוצרים שיש בבצק (חוץ מהקמח שלא מחשיבים אותו). ולכן 50% מיץ ענבים סוכר מלח שמרים ביצים וכו' הוא יהיה יותר מהמים ולכן ברכתו מזונות.
ולספרדים הולכים לפי הטעם של הלחמניה- אם הוא מתוק אז מברכים מזונות ואין משמעות לכמות המיץ(לעומת המים) שיש בתוך המיץ , אלא הטעם קובע.