לימוד גמרא

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 27/10/15 12:54 יד בחשון התשעו

שאלה

בס"ד

ברוך השם אני חוזר בתשובה כשנתיים-שלוש והתחלתי ללמוד גמרא עם תלמיד חכם לפני כחודשיים- שלוש ואבא שלי קנה לי גמרא שוטנשטיין עם ביאורים. השאלה שלי היא האם כאשר אני לומד לבד אני חיב להסתכל על הדף גמרא עצמו בצורתו המקורית או שמדי פעם אני יכול להסתכל בצד על הביאורים ולקרוא משמה את המשפט בארמית ואחריו את הביאור, דבר שני האם בין משפט למשפט אני יכול להקריא לעצמי את התרגום בקול ולא רק בלב או שזה כמו הפסק ולא יחשב לי כלימוד רציף? (אני רוצה בעזרת השם לזכות לסיום מסכת תענית)

תשובה

לשואל שלום רב
יישר כח על הדרך שבה בחרת. זאת אינה דרך קלה והיא דורשת מאמץ רב.
זה נכון גם לגבי לימוד הגמרא. ולכן מה שיכול להקל עליך בצעדיך הראשונים זה בסדר גמור.
אין הבדל בין לימוד עם רב שמסביר לך בעל פה, לבין רב שמסביר לך בכתב. לכן לימוד עם הביאור של שוטנשטיין הוא בסדר גמור.

מה שחשוב בשתי הצורות, שבסופו של דבר תחזור לגמרא עצמה ותדע לקרוא ולהבין אותה במקורה. רק כך תוכל להגיע למצב של לומד עצמא.

בברכה
אפי קיציס