מים אחרונים

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 24/10/15 22:22 יא בחשון התשעו

שאלה

כבוד הרב שלום רב!

אני מנסה ללמוד "שערי הלכה". שם כתוב שבסיום הארוחה יש ליטול ידיים ("מים אחרונים") ורק אז לברך 'ברכת המזון'. לא הבנתי למה צריך ליטול ידיים, אם כבר עשינו זאת לפני האכילה?

וכן רשום שיש הנוהגים להסיר מהשולחן את הסכינים לפני ברכת המזון או שמכסים אותם. גם כן לא ברור לי מה הסיבה?

תודה מראש ושבוע טוב

תשובה

לשואל שלום רב.
א. נטילת ידיים שלפני הארוחה יסודה בדיני טומאה וטהרה. נטילת ידיים שאחרי הסעודה יסודה בנקיות שאז היו אוכלים בידיים, (מה שנקרא "מלח סדומית", שהיה מזיק מאד). לכן גם הדינים אינם כמו בנטילת ידיים שלפני הארוחה.
כיום יש נוהגים ויש שלא, אלא אם כן אכלת עם הידיים שאז ודאי שצריך לנקותם לפני ברכת המזון.
ב. השולחן משול למזבח בכמה דינים. לכן נהגו לסלק את הסכינים, כמו שאבני המזבח לא סותתו במתכת, כיון שהסכין נועד לקצר חיים והמזבח להאריך חיים.
בברכה
אפי קיציס