ברכת אשר יצר בבוקר על מה נתקנה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 12/10/15 00:09 כט בתשרי התשעו

שאלה

שלום רב!

כידוע לי, 'ברכת אשר יצר' אומרים אחרי עשיית צרכים, אז אם כך למה אומרים ברכה זו אחרי "מודה אני", אם עדיין לא עשינו את הצרכים?

תודה מראש

תשובה

שלום ענת!

ברכת אשר יצר אכן נתקנה על עשיית צרכים, ולפי השולחן ערוך וכך גם פסקו גדולי הפוסקים ובניהם הרמב"ם, שמברכים "אשר יצר" אך ורק אם אדם עשה צרכיו, בדרך כלל אדם מתפנה בבוקר, לפני התפילה, ולכן הברכה נאמרה אחרי מודה אני, אך לא יאמר אותו אם לא הוא לא התפנה.
יש פוסקים (הרשב"א , האבודרהם, הרמ"א)שאומרים להגיד אשר יצר ביחד עם "על נטילת ידיים" אפילו שלא עשה צרכיו וההסבר הוא שהאדם נעשה כל בוקר כברייה חדשה אז הוא מברך על יצירת גופו.
(כל המקורות מהילקוט יוסף כרך א, מהדורת תשס"ד עמוד רצ"ה-רצ"ו, אפשר לעיין שם בהרחבה).
אבל ההלכה הרווחת היא שקודם אדם יתפנה ואז יגיד אשר יצר.

בברכה חן