קידושי צחוק באמצעות מזון

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 10/10/15 12:25 כז בתשרי התשעו

שאלה

שלום רב, יש לי שאלה קצת מוזרה...

לפני מספר ימים ישבנו כמה חברים מהעבודה לאכול ארוחת צהריים, כאשר את הארוחה קנה מכספו אחד מהם (נשוי), וכתגובה לדבר שאמרתי אמר כהלצה "הרי את מקודשת לי". האם דבר זה נחשב כקידושין באמצעות המזון שקנה (יש לציין שקנה לכולנו), אני עצמי נשואה גם כן, וכמובן שלא הייתה כל כוונה לקידושין מצד שני הצדדים אלא הדבר נאמר כהלצה ואף איני בטוחה שאמר זאת אלי באופן אישי, אך אני חוששת ומוטרדת מאוד.

תשובה

לשואלת שלום רב.
אענה תחילה באופן כללי, ואח"כ אגע במקרה שלך.
א. קידושין באמצעות מזון נחשבים קידושין. כלומר אם איש אומר לאשה הרי את מקודשת לי בפרי זה, זה נחשב קידושין.
אמנם לפעמים זה נאמר בהלצה, אבל אלו דברים שבלב. כלומר אנו איננו יודעים מה בליבו של האדם, אם הוא רציני או מתבדח. אנו יודעים רק מה הוא עושה. לכן, בשביל שנאמר שכוונתם לא היתה רצינית אלא "הלצה", צריך הוכחה ברורה במעשיהם. לכן אסור להתבדח בעניינים כאלה.
אמנם יש לכך פרטים רבים, למשל אם יש עדים ומה בדיוק הם ראו וכד'. וכן יש לברר מה הוא אמר, שהרי הוא צריך לומר "הרי את מקודשת לי" במשהו מסויים, בטבעת, בפרי וכד', ולא אמירה כללית.
לכן בד"כ במקרה כזה צריך לברר עם רב מה בדיוק היה, מי אמר מה ומי ראה מה.
ב. במקרה שלך שאת נשואה, אין למעשה זה שום משמעות, כיון שאשה נשואה אינה יכולה להתקדש לאדם אחר.

ג. אכן עניין זה אינו משחק ויש להקפיד לא להתבדח בנושאים אלה, כיון שלפעמים נוצרים מצבים בעייתיים, שגורמים סבל רב.

בברכה
אפי קיציס