עציץ במוצאי שמיטה

חדשות כיפה רבני כושרות 08/10/15 10:53 כה בתשרי התשעו

שאלה

קניתי בערב סוכות תשע"ו שתיל של שיבא ושתלתי בעציץ שבאדן החלון,השתיל נקנה ממשתלה במישור אדומים, המוכר ערבי ויש סיכוי שעל השתיל היה כתוב בעברית, כששאלתי את המוכר הוא אמר שהוא הבעלים של המשתלה ואת כל התבלינים שלו הוא מביא מערבים. מה עליי לעשות עם העציץ, אני מניח שהוא הונבט בשמיטה ,האם הגוי נאמן במה שאמר לי והאם יש בעיות שונות של ספיחין וכד'? תודה.

תשובה

תשובת הרה"ג הרב יהודה עמיחי ראש מכון התורה והארץ:
1. "שיבה" הוא צמח רב שנתי, כך שאין בו גזרת ספיחין אלא קדושת שביעית, ואולם הדיון בפנינו הוא לגבי עבר ושתל. כידוע הרמב"ם (פ"ד הט"ו) הכריע שאפילו אם עבר ועשה מעשה של עבירה אין הדבר נאסר (עיין ראב"ד שחולק), אבל להלכה קיי"ל שנעבד מותר בשביעית (למרות מה שכתב הרידב"ז בהערותיו לפאת השלחן). אלא שי לדון מדין מסייע בידי עוברי עבירה שאסור לסייע בידם לעבור עבירות, אבל בנידון זה שיתכן שהיה של נכרי ונקנה מגוי אין דין מסייע בספק, על כן נראה שאפשר להשתמש בשתיל זה, ואולם נראה שלדעת הגר"א אליהו זצ"ל יהיו בהם קדושת שביעית עד בערך אדר ניסן, אולם אני כשלעצמי סובר שלמרות שהוא רב שנתי לעניין הזמנים הולכים לפי לקיטה, וא"כ אין בהם קדושת שביעית, בכו"א כדאי להחמיר בקדושת שביעית.