אהבת ה'

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/10/15 21:32 כב בתשרי התשעו

שאלה

כבוד הרב שלום,

כיצד מצליחים לאהוב את ה'?

תודה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כל אחד אוהב את ד' לפי מה שמתחולל בו:
הרמב"ם שהיה שכלתן מובהק מצייר אהבת ד' שכלית: מתוך התבוננות בבריאה מתפעל אדם מגודל החכמה האלוקית שמצטיירת בבריאה ומכאן מגיע להערצה עצומה והתבטלות בפני ד'.

רבי ישראל נג'ארה שהיה משורר בטא בהתפעלות רגשית:
אנא אלך

אָנָא אֵלֵךְ מֵרוּחֶךָ אָנָא מִפָּנֶיךָ אֶבְרַח
אֶבְרַח מִמְּךָ אֵלֶיךָ וּבְצֵל יָדְךָ אָגִיל אֶפְרַח

יָהּ כְּבוֹדְךָ עוֹלָם מָלֵא אַתָּה הָאֵל עוֹשֵׂה פֶּלֶא
אִם לַשָּׁמַיִם אֶעֱלֶה שָׁם אֶמְצָא אוֹרְךָ יִזְרַח

שַׁחַק לֹא יְכַלְכֶּלְךָ וְאֶרֶץ לֹא תְכִילֶךָ
מִי יְמַלֵּל רֹב גָּדְלְךָ לוּ פִיו כַּיָּם בְּקוֹל יִצְרַח

רְקִיעֵי רוּם הֵם כִּסְאֲךָ וְאֶרֶץ הֲדוֹם רַגְלֶךָ
גָּדוֹל שִׁמְךָ וְהֵן לְךָ צָפוֹן דָּרוֹם מַעֲרַב מִזְרָח

אֶסַּק שָׁמַיִם שָׁם אוֹרְךָ אַצִּיעָה שְׁאוֹל הִנֶּךָ
אַחֲרִית יָם גַּם שָׁם יָדְךָ תִּקָּחֵנִי בְּלִי טֹרַח

לָכֵן אֵין לִי מָנוֹס בִּלְתָּךְ וּבְחֶמְלָתָךְ אָבוֹא בֵיתָךְ
וְאֶקַּח מָגֵן תּוֹרָתָךְ תּוֹרֵנִי דֶּרֶךְ וָאֹרַח

בדומה לו רבי אלעזר אזכרי מבטא את אהבתו ברגשות נפלאים:

ידיד נפש

יְדִיד נֶפֶשׁ אָב הָרַחֲמָן מְשֹׁךְ עַבְדָּךְ אֶל רְצוֹנָךְ
יָרוּץ עַבְדָּךְ כְּמוֹ אַיָּל יִשְׁתַּחֲוֶה מוּל הֲדָרָךְ
כִּי יֶעֱרַב לוֹ יְדִידוּתָךְ מִנֹּפֶת צוּף וְכָל טַעַם

הָדוּר נָאֶה זִיו הָעוֹלָם נַפְשִׁי חוֹלַת אַהֲבָתָךְ
אָנָּא אֵל נָא רְפָא נָא לָהּ בְּהַרְאוֹת לָהּ נֹעַם זִיוָךְ
אָז תִּתְחַזֵּק וְתִתְרַפֵּא וְהָיְתָה לָךְ שִׁפְחַת עוֹלָם

וָתִיק יֶהֱמוּ רַחֲמֶיךָ וְחוּסָה נָא עַל בֶּן אוֹהֲבָךְ
כִּי זֶה כַמֶּה נִכְסֹף נִכְסַף לִרְאוֹת בְּתִפְאֶרֶת עֻזָּךְ
אָנָּא אֵלִי מַחְמַד לִבִּי חוּשָׁה נָּא וְאַל תִּתְעַלָּם

הִגָּלֶה נָא וּפְרֹשׂ חָבִיב עָלַי אֶת סֻכַּת שְׁלוֹמָךְ
תָּאִיר אֶרֶץ מִכְּבוֹדָךְ נָגִילָה וְנִשְׂמְחָה בָךְ
מַהֵר אָהוּב כִּי בָא מוֹעֵד וְחָנֵּנִי כִּימֵי עוֹלָם

המסקנה היא שהקב"ה גדול ועצום מקיף אפשרויות אינסופיות. כל אחד ימצא את הדרך שמביאה אותו לאהוב את ה'. על פי הנטיה והכשרון שלו, שהרי השפעתו של ד' עלינו באה ממקומות מגוונים לאין ספור:

מי שמתפעל מהבריאה יאהב דרך נפלאות הטבע,

מי שמתפעל מחכמת התורה ומוסריותה הנעלית יאהב דרך התורה,

מי שמוצא בתוך תוכו, בפנימיותו, רוחניות נשגבת: שאיפת השלמות והטוב ממלאת את ליבו, הוא יאהב דרך הנשמה.

יש מי שחש עצמו בכל נמי נפשו כחלק מכלל ישראל - מחובר לעם הנבחר בכל עלילותיו לדורותיו - הוא יאהב דרך עמו.

יש מי שקשור בטבורו לאדמת הקדש, לחבלי הארץ המובטחת - הוא יאהב דרך ארצו, ישוטט ברגבי אדמתה: יבא למערת המכפלה, קבר רחל וכל המקומות הקדושים שיאם בבית הבחירה.

יש מי שמתקשר לצדיקים - לתורתם ודרכי חייהם, הוא יאהב בעזרת הצדיקים...

בכל מקרה ראוי להעזר בחברים, מבקשי ד' כמוך. וברבנים שאתה מוצא עצמך קרוב לדרכם: בשעורים שלהם, בשיחות אתם ובספרים שלהם.

אהבת ד' מתבטאת כמובן בעשיה: בלימוד, בתפילה, בקיום מצוות, בתיקון מידות, בתשובה ובמעשים טובים למען הזולת ולמען העם והארץ.

יש דרכים רבות - אפשר וראוי לפסוע ולהתקדם בכמה מהם במקביל: ללמוד, להכיר, לחוות, להיות, לעשות וליצור מתוך התקדמות והתחזקות מתמדת בתורה, בתפילה ובמעשים טובים.