בירור חיוב בדיקה מתולעים

חדשות כיפה רבני כושרות 04/10/15 14:00 כא בתשרי התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי לברר האם וא"כ מדוע ישנו חיוב בדיקה של קטניות כמו אורז ובסיס השאלה הוא מכיון שכמעט ולא בנמצא באורז הנמכר בחנויות נגיעות אני כמעט שלא מצאתי וכן חברים ששאלתי ג"כ אמרו לי שכמעט ולא מצאו וא"כ הוי לכאורה מיעוט שלא מצוי שאינו חייב בבדיקה וביותר שהרי נפסק להלכה דדבר שאינו מוחזק כנגוע אפשר לבשל אותו (אף לכתחילה) וממילא הוי ספק ספיקא שמא לא היה בו תולעים ואי היה בו תולעים שמא נימוכו בבישול וא"כ האם יש חיוב בדיקה וא"כ מדוע

עוד רציתי לברר שהרי לכאורה דעת הרמ"א דבריה פגומא כן בטלה באלף וכן מדויק בלשונו בסימן קג' סעיף א' ואף שהפת"ת מביא שיטת הפ"מ וחו"י לכאורה יש מקום לסמוך על דעת הרמ"א (לבני אשכנז) וכן מצתאתי בשות כתב סופר יוד סימן סג שמבאר שלכל שיטות הראשונים בריה פגומה כן בטלה ואף שיש חולקים על זה (וכן שיטת הבן איש חי שמחמיר בזה) לכאורה יש מקום להקל ולסמוך על הרמ"א והכתב סופר השמח לקבל תשובה מפורטת כדי שהוכל להמשיך להעמיק ולהבין את הנושא בתודה מראש ע.ש

תשובה

ישר כח גדול. לצערינו, זה לא המקום לשאלות בעיון אלא לתשובות קצרות.
אולם יתכן שנכון הדבר בשקיות קטנות של אורז של החברות הטובות ויקרות ביותר. הסיבה לכך היא שהם מנפים את האורז לפני האריזה. אבל בשקים של אורז בתעשייה (אולמות, קטרינג, בית מלון, מוסדות חינוך עם ארוחות וכו') הדבר הוא לגמרי להפך, הנגיעות היא רבה מאד ויש תקופות בשנה (כגון עכשיו אחרי הקיץ) שיש כמעט בכל שק.