תחנון

חדשות כיפה הרב דוד לוי 22/09/15 14:15 ט בתשרי התשעו

שאלה

שלום הרב,

רציתי לשאול..למה צדיקים אומרים תחנון (אחרי מנחה, יום הכיפורים וכו') על חטאים שהם לא ביצעו. לדוגמא רשום גזלנו, דיברנו דופי ולשון הרע..איך צדיק אומר את זה אם הוא לא גזל ולא דיבר לשון הרע? אפילו שרשום שאין צדיק אשר יעשה טוב ולא יחטא..בכל זאת חטאים של עריות וכד' הצדיק נמנע מהן.

ועוד, למה אומרים וידוי אחרי כיפור אם כיפור כיפר על העוונות?

תשובה

שלום לך

1. כל ישראל ערבים זה לזה. (=אם יהודי אחד חוטא אז גם אני חטאתי במידה מסוימת)
לכן כל אחד מתוודה על כל חטאי עם ישראל.

סיבה נוספת היא שחטאנו מרובים ולכן אנו מתוודים בכב אותיות כדי לכלול את הכל. ברור שמי שיודע על חטא פרטי שלו - מתוודה גם עליו.

2. בדסר התפילה בציבור - אחרי יום כיפור אין מתוודים במשך כעשרה ימים.

אבל שאלה דומה היא מדוע במוצאי כיפור אומרים לפני תחילת ערבית "והוא רחום יכפר עוון" ?
התשובה היא שגם בכמה שניות אלו אדם עלול לחטוא כגון בגאווה על תפילותיו הטובות ביום כיפור או בהרהור גרוע או בתאווה (יחשוב על האוכל באותם שניות) וכד'.

כתיבה וחתימה טובה
דוד לוי
לבירור נוסף ניתן להתקשר אלי הביתה 098987548