רצון ד' ורצון האדם

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/08/15 23:41 כז באב התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב. אקדים ואומר שאני מאמין שיש תשובה לשאלתי והיא נובעת מחוסר ידעתי.

תמיד חונכתי להאמין שכל מאורע או דבר הפוקד אותי זהו רצון ה' בעולם

ולכן המשתמע מכך שגם אם מישהו פגע בי זהו רצון ה' וזה מגיע לי והוא היה רק שליח לקיים את הדין. לכן אני צריך לקבל את זה באהבה מבלי להרהר חס ושלום על הנהגת ה' ודין הצדק.

אך מצד שני יש בתורה דיני נזקים שמורים מה חייב מי שפגע בי לשלם לי.

ואני שואל אם זה הגיע לי מדוע שישלם בכלל?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

התשובה היא שהרשע נענש מפני שהוא פועל מתוך כוונה רעה כדי לפגוע באחרים.
הרמב"ם שואל את שאלתך בדיון שלו על הבחירה החופשית (הלכות תשובה פרק ו) הרמב"ם משיב שאמנם יש גזרה שאתה תפגע. אבל אין גזרה שדווקא הוא יגרום לך. מי שהזיק לך בחר מרצונו להיות מעין שליח שיגרום לך נזק. לכן הוא רשע ועליו לשלם.

דיון דומה מופיע אודות מלכי אשור ובבל שד´ שלח אותם להעניש את עם ישראל - מדוע הם נענשים על מעשיהם.
התשובה היא שהם נענשים מפני שהם לא באו באמת מתוך כוונה תמימה להיות שליחי ד´.
הם כבשו ארצות רבות ושעבדו עמים רבים - כוונתם רק לכבוש ולשלוט - לכן מגיע להם עונש.