המקרה שקרה בירושלים

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 03/08/15 14:48 יח באב התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב. לאור המקרה העצוב של הדקירה שקרתה בירושלים (שהביאה למות הנערה) הייתי רוצה לשאול שאלה מאוד גדולה אבל שחשוב לי, ואולי בכלל, לשאול: גם לפי דעתי אסור בשום אופן לקיים מצעדי גאווה בירושלים או כל משהו בדומה למצעד זה כיוון שזה פוגע בכבודה של העיר ולפי דברים שהבנתי מאחרים זה אף מטמא אותה, אך מה שאני שואל זה- האם אפילו במקרה כל כך קשה שזה מטמא את העיר, יש הצדקה לרצח שכזה או שבכל מקרה, גם כשקורים מעשים חמורים ביותר, אסור ליהודי להרוג יהודי? (כי כבר שמעתי דעות שדווקא אומרות שמצעד כזה בירושלים הוא עד כדי כך אסור ומטמא שמעשה כזה הוא בסדר ומותר לאור הפגיעה בעיר), אשמח להסבר, תודה מראש!

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

כל עברה מטמאה את האדם,

יש רמ"ח מצוות עשה ושס"ה מצוות לא תעשה,

כל עבירה מטמאה חלק מהאדם, למשל לשון הרע מטמא את כח הדיבור של אדם מישראל (הקדמה לספר חפץ חיים),

מה שצריך לעשות כנגד טומאה זה להוסיף טהרה,

וכן למחות במי שעושה עבירה,

כל עבירה, מכל סוג.

יש גם מצוות תוכחה, וזה מתיחס לעבירה שכבר נעשתה, וצריך הרבה חכמה כדי לדעת איך להוכיח.

בכל מקרה אסור לאדם להרוג מי שעובר עבירה,
מי שחושב הפוך שיבדוק את עצמו ויראה שגם הוא עבר עבירה, וכי יהרוג את עצמו?

אגב, הרבה מרבני החרדים הגיעו למסקנה שהדרך הטובה ביותר היא להתעלם מהמצעד,

כי מה שהם רוצים במצעד זה פרסום וקבלת לגיטימציה ואם אתה לא סופר את הארוע - זה הופך אותה למשהו כמו הפגנה שלא הגיעה לשום אדם.