צום תשעה באב

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 27/07/15 00:33 יא באב התשעה

שאלה

בס״ד

שלום כבוד הרב, בעקבות הצום שהסתיים אמש, רציתי לשאול שאלה.

חצי שעה-ארבעים דקות לקראת סיום הצום חשתי ממש לא טוב, התנשמתי בכבדות,הזעתי כולי, בקושי הצלחתי למלל מילים רק קראתי לאמא שלי והיא אמרה לי שיש לי נפילת סוכר והביאה לי שתי קוביות שוקולד, בדרך כלל יש לי מצפון מדברים כאלה אבל הרגשתי שאני חייבת לאכול בירכתי וביקש סליחה מהשם, רק כדי שליבי יהיה נקי, עשיתי משהו אסור? הייתי צריכה להמשיך לצום או שזה היה פיקוח נפש?

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

בודאי שעשית נכון, ואם היית מתקשרת לרב קודם היה אומר לך שאסור לצום במקרה כזה, ובייחוד שצום ט באב השנה היה נדחה, והקלו בו בכל צורך, אפילו לא במצב שאת מתארת. על כן כהנחייה לצומות הבאים כדאי לפני כל צום להתייעץ עם רב שמכיר את המחלה שלך ולקבל הדרכה מעשית כיצד לעבור את הצום בשלום ומתוך התקרבות להשי"ת.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ