למה יש עונשים למצוות? למה לעשות אם לא מבינים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 22/07/15 23:15 ו באב התשעה

שאלה

שלום

למה אי אפשר לעשות את המצוות מבחירה אישית בלי איום בעונשים כמו סקילה למחללי שבת גהנום וכו'.

2 מה הטעם לעשות מצוות שלא מבינים או מתחברים אליהם?

אני כבר מכיר את התשובה של "אחרי המעשים נמשכים הלבבות" וכל זה,אשמח לתשובה שונה אם יש כזו...

תודה רבה

תשובה

לק״י

שלום לך!
דבר ראשון, אני ממש מבין את השאלה שלך, אולי גם את מה שעומד מאחורי השאלה וגם ממש יכול להזדהות איתה.
זה אף פעם לא קל לעשות מצווה שיש ברקע עונש.
כולנו רוצים לעשות דברים מתוך בחירה, מתוך חיבור, אז למה יש עונש? כביכול,למה יש איום?

אני חושב שזו דרך הסתכלות מסויימת.
יש גם מסתכלות נוספת שאנחנו צריכים להכיר.
האדם לא תמיד מצליח להשתלט על עצמו, על הדחפים שלו.
לפעמים, צריך משהו שישאיר אותו מסגרת, לפעמים צריך משהו שיזכיר לו שלא הוא קובע.
העונש לא נועד כדי לאיים, אלא כדי להשאיר אותו במסלול כשקשה לו.
זה נועד להזכיר שלום קובע את הכללים פה בעולם כי אם הבורא.
אז למה העונש כזה קשה?
כי לפעמים הגבולות נורא לא ברורים, לפעמים קשה לנו להשתלט על עצמנו ואז יש את הצד הנמוך שבנו, הצד של היראה, שאנו עובדים עליו וזה נעשה על ידי עונש, כפי שקראת לזה.
אך, נזכור שזה לא עונש אלא תמרור אזהרה כפי גודל האזהרה כן גודל התמרור והגדול שצריך לשים.
התשובה הראשונה הזו היא פתח לתשובה לשאלה השניה.
למה עושים מצוות שלא מבינים את טעמם?
קל מאוד לעשות משהו שמבינים. כל כך קל שלפעמים לא עושים את המצווה בגלל המצווה, אלא מצד ההיגיון.
המבחן הוא לפעמים לא רק בפרט הנקודתי אלא גם במכלול.
כשעושים מצוות שחלקם מבינים וחלקם לא מראים שפועלים מאמונה. מראים שאנו עושים את זה כי ה׳ ציווה ולא משום סיבה אחרת.
זה גם כן טעם, שהוא אולי הטעם, בה״א הידיעה.
העניין החשוב פה הוא האמונה.
זו תשובה במילה על שתי השאלות, אך זה מובן רק אחרי ההסבר הקצר הזה.
הסבר שאפשר להרחיב, אם צריך.
הרבה הצלחה,
נתנאל
Netanelweil@gmail.com