אסור לשתות מים ביום רביעי הקרוב בין שתים לשלוש?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 07/07/15 18:53 כ בתמוז התשעה

שאלה

שלום הרב, שמעתי שאסור לשתות מים מחר בין שעה שתים לשלוש בגלל איזה משהו סודי...

האם הדבר נכון?

בטיול שנעשה במצדה אסור לנו לשתות גם אם צמאים? ספרדים גם?

איך מסתדרים בטיול בלי מים?

תודה

תשובה

שלום

ביום ד יש מעבר בין התקופות, וכניסה לתקופת תמוז.
הרמ"א ביו"ד פסק כגדולי ראשוני אשכנז שנהגו שלא לשתות מים בשעה זו משום הסכנה, וכתב שלא להקל בכך, שיש לחוש אפ' לספק סכנה יותר מספק איסור. המנהג הזה ותיק מאד בישראל.
ואמנם רבינו אב"ע כתב לא לנהוג כך ושיש בזה בעיה של ניחוש והובאו דבריו בט"ז, אך המנהג אצל הגדולים לא היה כמותו כמבואר ברמ"א, בש"ך ובגר"א.
היו אמנם מעט אחרונים שהקלו (מנהג להקל משמע בערוה"ש בהלכות מים שלנו, על אף שבפירושו ליו"ד הביא את הרמ"א ולא הסתייג מדבריו. גם החיי"א לא הביא מנהג זה בחכמת אדם). אך רוב הגדולים חששו לכך למעשה.
לפיכך יש להקפיד לא לשתות מים משעה שתים עד שעה שלוש.
בטיול אפשר להקל משום שיש חשש התיבשות שהוא דוחה מנהג.
אולם לכתחילה יש לבשל המים לפני כן שבזה כתב הש"ך שנהגו לומר שאין סכנה, או לשתות מבקבוק שיש בו פקק ברזל כמובא שם בש"ך. וכן משמע ממנו שיש סברא להקל במיץ בשעת צורך.

אין הבדל בין ספרדים לאשכנזים, ואין להקל ראש במה שנהגו עמודי העולם שלנו.

כל טוב