נ-נח-נחמ-נחמן מאומן, מה זה אומר?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/07/15 16:14 יד בתמוז התשעה

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

כיצד לדעת הרב צריך להתייחס אל אותו פתק אשר מצא הרב ישראל דוב אודסר זצ"ל עם הסיסמא נ-נח-נחמ-נחמן מאומן?

מה המשמעות של סיסמא זו?

האם הפצת ספרי רבי נחמן מברסב באמצעות אוטו גדול ומוסיקה רועשת היא דרך התורה?

האם הרב ישראל דוב אודסר המכונה גם סבא ישראל בפי חלק מחסידי ברסלב, היה תלמיד חכם?

באיזה שלב הרב ממליץ על לימוד כתבי רבי נחמן מברסלב בסדר הלימוד?

תודה.

תשובה

שלום וברכה

נושא זה הוא מסוג הנושאים שהכל תלוי באדם עצמו.
יש המייחסים לפתק זה משמעות גדולה.
ויש, כמוני, שאינם רואים בו חשיבות כלשהי. אדגיש כי אני רואה חשיבות מאוד גדולה במשנתו של ר"נ מבראסלב זצ"ל.
לגבי הפצת התורה: לו היינו יודעים כיצד מפיצים את התורה בצורה הטובה ביותר היה ראוי לצאת נגד פעולות שממעיטים אותה. ברם, כיוון שאיני יודע מהיכן הנשמה נכנסת - יעשה כל אחד כרצונו, ואולי יצליח. אני רחוק מאוד מאוד מדרך זו, וסובר שהיא מזיקה - אולם עמדתי זו אינה צריכה להשפיע על מישהו אחר שסובר שזו הדרך הנכונה.

אני ממליץ ללמוד את כתבי ר"נ מבראסלב לאור ההשפעה שהאדם חש שהדברים משפיעים עליו. אם הוא חש שהם בונים אותו - שילמד, ואם שהם לא בונים בו דבר, ואפילו מרחיקים אותו - שלא ילמד.

כל טוב