הנהגת ה'

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 30/06/15 10:23 יג בתמוז התשעה

שאלה

שלום הרב, שאלה זו נמחקה לי מיד כשניסיתי לשלוח, אנסה לחזור על דברי.

רציתי לשאול מדוע אנחנו מודים לקב"ה על כך שהוציא אותנו ממצרים, והרי הוא זה ששיעבד אותנו מלכתחילה.

משל למה הדבר דומה? למלך שהיכה את בנו מכה נמרצת על אף שלא חטא, ואח"כ ריפא אותו. האם זה מוצדק?

ואם אומר, מידתו של מלך מלכי המלכים הקב"ה אינה כמידתו של מלך בשר ודם, שמלך בשר ודם יש לו סיבות יותר מופשטות ויחידאיות, ואילו מלך מלכי המלכים הקב"ה הסיבות למעשיו עמוקות מיני ים, אולי יותר שכליות, ואין אנו יודעים לפרשן מרוב מורכבותן.

אולם אם כן, אם הסיבות שהקב"ה מסבב את השגחתו הן אמיתיות, עמוקות ונכונות, מדוע אנו מתפללים אליו שיבטל את הגזירה?

משל למה הדבר דומה. לאדם חולה מאוד שהרופא מבקש לעשות לו ניתוח שיציל את חייו, אך הוא מתחנן אל הרופא שלא יעשה את הניתוח. מדוע יאמר כן? האם בקשתו מהרופא מוצדקת?

ואם אומר, התפילה נועדה להמתיק את הדין, כיוון שאפשר לרפא את החולה ללא כל ניתוח, בדרך מתוקה יותר ונעימה, אז מדוע ה' לא מיתק את הדין מלכתחילה? ואם אומר, ה' רוצה שנתפלל אליו ורק אז ימתק את הדין, האם רק משום שלא התפללנו אליו הוא גורם פורענות קשה לעמו? הדבר עשוי לנגוד את הצדק המוסרי האלוקי, לגרום לפורענות קשה שלא הייתה אמורה להתבצע. ואם אומר, הדבר מוצדק, שכן אם איננו מתפללים לה' , סימן שעמ"י לא במצב רוחני מספיק, לא קשור כ"כ לה' ולכן צריך "לנער אותם", האם אין דרך נעימה וטובה יותר לגרום להם לחזור בתשובה?

בנוסף, בנושא אחר, המצב בימינו הוא שהשגחת ה' נסתרת. אנשים רבים מתקשים לראות את ה', שהרי לא ממש רואים אותו, זו יותר הרגשה רוחנית. אני עצמי קורה פעמים רבות שאני לא מצליחה לראות את ה'. אני מרגישה שאם לא יבוא המשיח עכשיו ויראה לנו את הדרך לעבודת ה', או שלא תהיה לי עזרה רוחנית ממישהו, הדבר עלול לערער את מצבי הרוחני. אני מרגישה שעבודת ה' שלי באה בגלים, פעם ממש מאמינה בדביקות, ופעם ממש כופרת. איך ניתן לפתור את העניין לדעתך? תודה רבה על ההקשבה, אתה עושה עבודת קודש.

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

יש שאלה מקדימה, מדוע ה' שעבד?

המדרש אומר שיש חטאים שבגללם השתעבדו,

לכן יש מה להודות,

ובכלל,

ה' לא רק הוציא אותנו ממצרים והפכנו לעבדים משוחררים שמסתובבים בעולם,

אלא קבלנו הרבה מעלות רוחניות וגשמיות.

מטרת התפילה היא להתקרב אל ה' ולכן נוצרים כל מיני צרכים שנתפלל, ולא ההיפך בגלל שיש צרכים מתפללים.

לא רואים את השגחת ה'??
לפני מאה שנה בלבד הינו מפוזרים בכל העולם,

לפני מאה שנה הינו רדופים ומוכים,

לפני שבעים שנה היינו אפר כבשן,

והיום אנחנו מדינה חזקה בריאה ומפותחת,

לפעמים יש לאדם קושי אישי ולכן הוא לא רואה את כל הדברים הגדולים,

צריך להרים את המבט מהצרות האישיות ולראות את כל מעשה ה'.

יחד עם זאת צריך לפתור את הבעיות האישיות שגורמות מבט קודר על המצב.

אשמח לעזור בפלפון 0527710491
בברכה,

דני ארגמן