שאלה
קרו לי 2 מקרים שקשורים לגזל:
1. הייתי עם הבית ספר באכסניה והיה בחדר ארון שהיה סגור במנעול רגיל. אני צריכה להתקשר לאכסניה ולשאול כמה המנעול עלה כדי לדעת כמה לשלם להם. יכול להיות שבגלל שהמנעול עלה כמה שקלים בודדים אז מי שידבר איתי בטלפון יגיד לי שאני לא צריכה לשלם. השאלה שלי היא האם במקרה כזה אני באמת לא צריכה לשם- שהרי יכול להיות שלעובד של האכסניה שענה לי בטלפון אין סמכות להגיד לי לא לשלם (כי לדוגמה הוא לא אחראי על הכספים של המקום)?
2. הייתי באכסנייה אחרת עם הבית ספר ובצהריים ראיתי שיש בסדין שלי חור קטן ואני לא יודעת האם החור היה לפני או שאני קרעתי את הסדין. השאלה שלי האם במקרה זה של ספק אני צריכה לשם על הסדין?
תודה.
תשובה
שלום וברכה
יישר כוח על האחריות הגדולה להיזהר מהגזל.
אנו יוצאים מנקודת הנחה כי האחריות לפעול לפי הסמכות מוטלת על העובדים, לאמור: אם העובד יאמר לך כי אין צורך לשלם על המנעול - אפשר לצאת מנקודת הנחה שזה בסמכותו. רק אם נראה בעליל שהוא חורג מסמכותו - אז צריך לעשות פעולות נוספות כדי לברר את דעת הבעלים.
לגבי החור בסדין: אם זה ספק - יוצאים מנקודת הנחה שהחור הזה היה שם, בשל העובדה שאין שום סיבה להניח שהחור נגרם בגללך.
כל טוב ושוב יישר כוח