האם לרבנים יש 'עזרה' מהקב"ה בפסיקת ההלכה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 13/06/15 23:39 כו בסיון התשעה

שאלה

האם זה נכון שיש לרבנים (במיוחד בדורות האחרונים) "עזרה" מהקב"ה בתפקיד שלהם (כגון פסיקות לציבור בהלכה וכדו'..)?

ואם כן, איפה יש מקור לזה?

תשובה

שלום לך

שאלת שאלה חשובה מאד ואני אנסה קצת להבהיר את הענין.

התורה, ההלכה, למעשה מתחלקת לשני חלקים. חלק אחד, אותו קיבלנו מסיני, וחלק שני הוא מה שחכמי ישראל מחדשים ופוסקים הלכה - כוח שהתורה נתנה להם לפי שיקול דעתם.

דוגמא פשוטה: בתורה לא כתוב שאסור להשתמש בחשמל בשבת, אבל התורה נתנה כוח לחכמים שבכל דור, והחכמים בדורינו קבעו שדבר זה אסור. אין ספק שכאשר התורה נתנה כוח לחכמים, יש כאן בעצם גם 'סייעתא דשמיא', עזרה משמים שהם יכוונו אל האמת. לא מדובר כאן רק בחכמים בדורות האחרונים אלא בחכמים בכל הדורות מימות משה רבינו ועד היום

יש להדגיש שלא מדובר בחכם מסוים אלא בהסכמה של גדולי ישראל. יתכן בהחלט שרב מסוים יטעה בהלכה, אבל אם כל הרבנים מסכימים על משהו שהוא אסור או מותר, הרי שיש להם סיוע משמים שהם לא יטעו בדבר.

יסוד הדבר מבואר בספר 'עקידת יצחק' של ר' יצחק עראמה, מחכמי ספרד בזמן 'גירוש ספרד' ובו הוא מסביר את היסוד שאמרנו

ברכה והצלחה

טוביה
tsbias1@gmail.com