בהמשך ללימוד גמרא, באיזה שלב מוסיפים ללימוד תוספות ראשונים ואחרונים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/04/15 20:13 ד באייר התשעה

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

ראשית, תודה מקרב לב על תשובתך לשאלתי הקודמת ולשאלות אחרות!

לגבי לימוד הרא"ש מצאתי שלא בכל הגמרות ניתן למצוא את פרושו.היכן ניתן למצוא את פירושו?

לגבי לימוד גמרא, יש את המושג "בקיאות". למה הכוונה במושג זה? האם הכוונה היא לגריסה ללא הבנה או הכוונה ללימוד ברמה של פירוש שטיינזלץ ורש"י תוך הבנה מלאה ברמה זו של החומר על בוריו? או שמא הכוונה של "בקיאות" היא משהו אחר?

תודה.

תשובה

שלום וברכה

ברוב מוחלט של מהדורות הש"ס הקלאסיות הוא מופיע מיד לאחר הגמרא. יש מסכתות בודדות שאין פירוש רא"ש עליהן, שכן לרוב הוא הלך בפירושו בדרך חכמי ספרד, שלא עסקו בפסיקה בסוגיות שאינן נוגעות לימיו, אולם במסכתות המקובלות להתחיל בהן אנו מוצאים אותו ברוב מוחלט של המקומות.
לגבי לימוד "בקיאות": זהו נושא ארוך ומורכב, וסביר להניח כי כמספר מלמדי התורה שיישאלו על כך - כך יהיה מספר ההתייחסויות. שכן, יש ערך, אמנם מינימאלי, שיעברו בפיו של אדם דברי תורה עוד ועוד, וזה לימוד הבקיאות שנמצא בדרגה הנמוכה ביותר; ויש ערך גדול יותר בלימוד בקיאות ברמה של הבנה בסיסית, המושגת בראש ובראשונה על ידי רש"י; ויש כמובן רמות גבוהות יותר.
נראה לי כי יהיה נכון להתחיל בלימוד בקיאות עם הבנה בסיסית של הסוגיה - רש"י, ואם יש צורך ללכת לפירוש שטיינזלץ, ולנסות בעיקר לעמוד על טיעוני היסוד של הסוגיה.

כל טוב ויישר כוח