סלפי תפילין ונסיעה עם תפילין

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 13/03/15 09:36 כב באדר התשעה

שאלה

לכבוד הרב,

בשבוע שעבר יהודי קיבל קנס על כך שהוא נהג במכונית של עם תפילין לבית הכנסת.

בעקבות זאת חשבנו כמה חברים להפיץ בווטסאפ מחאה חדשה של סלפי עם תפילין באוטו בפוזות...

האם מותר?

שמעתי שאסור לנהוג עם תפילין כי זה "הסח הדעת".

תודה

תשובה

שלום

פיקוח נפש או ספקו, דוחה את ההידור שמקורו בזוה"ק ללכת מעוטרים בתפילין לבית הכנסת.
מי שמגדיר האם יש ספק סכנה בנסיעה עם תפילין, הם המומחים לכך, דהיינו אגף הבטיחות בדרכים של המשטרה.
אם הם סוברים שהדבר מסוכן, אזי אסור לנסוע מעוטרים בתפילין. אם הם סוברים שהדבר אינו מסוכן, מותר.
הסברא שהעלת שלכאורה יש בנסיעה עם תפילין היסח הדעת, היא רק לשיטת הרמב"ם שסבר היסח הדעת כפשוטו. אולם לדעת רוב הראשונים וכפי שנפסק בשו"ע, היסח הדעת הכוונה קלות ראש בלבד. ואדם יכול לעשות כל ענייניו עם תפילין, כולל עסקים וכד' ואין בזה שום חשש. אדרבה, עיקר המצווה היא בכך- ללכת עם תפילין בכל היום בכל ענייני העולם, ולא רק בתפילה.

לפיכך אין כל צד של היסח הדעת בנהיגה עם תפילין.

לגבי צילום עצמי עם תפילין בפרצופים וכד', ודאי הדבר הזה אסור, משום שבזה ודאי יש קלות ראש שזהו גדר היסח הדעת לרוב הראשונים.

הצעתי היא להמתין עד אחרי הבחירות, ואז לפנות לאחד המחוקקים יראי השמים, שיפעל לתקן בחוק היתר לכך לאחר בדיקה יסודית אם הדבר מסוכן או לאו.

כל טוב